1. vorige
  2. volgende

Venezuela weigert amnestie gevangen protestleiders

De Venezolaanse regering heeft de oproep van de oppositie om amnestie te verlenen aan de gevangen gezette protestleiders verworpen. Vertegenwoordigers van de regering en oppositie hebben elkaar dinsdag voor de tweede keer ontmoet, in een poging een einde te maken aan de twee maanden durende demonstraties tegen de regering.

Na de gesprekken zei Ramon Aveledo van de oppositionele MUD-coalitie dat hun voorstel voor een amnestiewet was afgewezen. Meer dan 40 mensen zijn omgekomen bij de demonstraties die met geweld gepaard gaan. Sinds de protesten zijn begonnen begin februari zijn honderden mensen gearresteerd. De meesten zijn inmiddels vrijgelaten, maar een aantal belangrijke oppositionele politici zitten nog steeds in hechtenis.

Zo zit Leopoldo Lopez, van de Popular Will partij, nog vast. Hij zou hebben aangezet tot geweld. Ook de burgemeesters van de steden Cristobal en San Diego zijn nog in de gevangenis. Aveledo zei dat de oppositie nu naar andere manieren zou zoeken om het probleem van de politieke gevangen aan te pakken.

Waarheidscommissie
Vicepresident Jorge Arreaza zei dat er vooruitgang was geboekt in de vier uren durende gesprekken. Hij zei dat beide partijen waren overeengekomen om de grondwet te respecteren en elk gebruik van geweld veroordelen. Er is overeengekomen dat een waarheidscommissie de beschuldigingen van buitensporig gebruik van geweld door zowel de veiligheidstroepen als de demonstranten diepgaand zal onderzoeken.

MUD-vertegenwoordiger Aveledo was zeer ingenomen met het besluit dat de commissie een breed draagvlak krijgt. Personen uit het dagelijks leven, bekende persoonlijkheden die betrouwbaar zijn voor iedereen zullen er zitting in hebben.
Officieel zijn 41 mensen, waaronder leden van de Nationale Garde en demonstranten, gedood bij incidenten tijdens de protesten. Vorige week heeft generaal Vladimir Padrino, het hoofd van de militaire strategische commando van Venezuela, gezegd dat leden van de Nationale Garde “een aantal excessen” hebben begaan. Hij deelde mee dat er 97 onderzoeken gaande zijn naar gevallen van vermeende misstanden.

  1. geweld 4
  2. regering 3
  3. oppositie 3
  4. aveledo 3
  5. mensen 3