1. vorige
  2. volgende

Gevangenisstraf Olympiër Oscar Pistorius verdubbeld

Een Zuid-Afrikaans gerechtshof heeft de gevangenisstraf van de Olympische atleet, Oscar Pistorius, verdubbeld voor de moord op zijn vriendin, Reeva Steenkamp. Hij moet nu een celstraf uitzitten van 13 jaar en vijf maanden.


Aanklagers hadden betoogd dat de straf van zes jaar voor het vermoorden van Steenkamp "schrikbarend licht" was. De ouders van het slachtoffer waren 'emotioneel' toen ze de uitspraak thuis op tv bekeken, zei een woordvoerster. "Ze voelen dat er Reeva gerechtigheid heeft gekregen, ze kan nu rusten in vrede," vertelde Tania Koen aan Associated Press. "Maar tegelijkertijd denken mensen dat dit het einde van de weg voor hen is ... het feit is dat ze nog steeds elke dag leven met het verlies van Reeva."

Pistorius beweerde dat hij Steenkamp in 2013 op Valentijnsdag had doodgeschoten nadat hij haar had aangezien voor een inbreker. Het Hooggerechtshof in Bloemfontein heeft Pistorius in hoger beroep nu de minimale straf voor moord in Zuid-Afrika gegeven, met aftrek van de tijd dat hij al heeft uitgezeten.

De lagere rechtbank had de zesjarige straf gerechtvaardigd door verzachtende omstandigheden aan te halen, zoals rehabilitatie en wroeging. Hij zei dat hij verzwarende factoren, zoals geen waarschuwingsschot te lossen, had overwogen.
Op social media zei de broer van Pistorius, Carl, dat hij “verpletterd” was. "We hebben allemaal onbegrijpelijk verlies geleden. De dood van Reeva was en is nog steeds een groot verlies voor onze familie," schreef hij.

Oscar Pistorius (31) was niet in de rechtszaal om het vonnis te horen. Hij kreeg aanvankelijk een termijn van vijf jaar voor doodslag in 2014, maar werd een jaar later in hoger beroep schuldig bevonden aan moord. Pistorius schoot Steenkamp vier keer door een afgesloten toiletdeur in zijn huis in de hoofdstad Pretoria.

Eerder had de zesvoudige Paralympische gouden medaillewinnaar geschiedenis geschreven door de eerste geamputeerde sprinter te worden die op prothetische "bladen" deelnam aan de Olympische Spelen in 2012 in Londen, Zijn benen waren onder de knie geamputeerd toen hij nog maar een baby was.
  1. pistorius 5
  2. steenkamp 4
  3. jaar 4
  4. moord 3
  5. reeva 3