1. vorige
  2. volgende

Vijf jaar voor 'Blade Runner' Pistorius

De Zuid-Afrikaanse Olympische en Paralympische sprinter, Oscar Pistorius, is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor het doden van zijn vriendin Reeva Steenkamp. Met het vonnis komt een eind aan een proces dat Zuid-Afrika en de wereld in zijn greep had.

Terwijl rechter Thokozile Masipa haar beslissing voorlas, stond Pistorius resoluut in de beklaagdenbank. De atleet zijn ondergang wordt vergeleken met die van de Amerikaanse football-ster OJ Simpson. Zijn enige reactie was om zijn ogen af te vegen, voordat twee politieagenten hem leiden naar de cellen onder het Hooggerechtshof in het hart van de Zuid-Afrikaanse hoofdstad. Hij werd vervolgens in een gepantserde afgevoerd van het gerechtsgebouw.

Masipa - de tweede zwarte vrouw op de stoel van de rechter - benadrukte de moeilijkheid om te komen tot een besluit dat "eerlijk en rechtvaardig is voor de samenleving en de verdachte". De 67-jarige heeft ook suggesties afgewezen dat Pistorius - een rijke en invloedrijke blanke man - wellicht in staat om is om zich te verzekeren van voorkeursrechten ondanks de garantie "gelijkheid voor de wet" is vastgelegd in de post-apartheid grondwet van Zuid-Afrika. "Het zou een trieste dag voor dit land zijn als een indruk werd gewekt dat er een wet is voor de armen en kansarmen, en een wet voor de rijken en beroemdheden," zei ze.

Steenkamp, een 29-jarige licentiaat in de rechten en model, overleed vorig jaar vrijwel direct op Valentijnsdag, nadat Pistorius drie keer op haar had geschoten door een gesloten wc-deur in zijn luxe huis in Pretoria. De atleet bleef erbij dat hij had gevuurd in de overtuiging dat een inbreker zich had verstopt achter de deur. Zijn verklaring raakte een gevoelige snaar in een land met een van 's werelds hoogste percentages van gewelddadige criminaliteit.

De familie van Steenkamp zei in een eerste reactie dat ze tevreden zijn met het oordeel. “Er is recht gesproken,” zei de advocaat van de familie aan verslaggevers buiten de rechtbank. De rechter heeft "de juiste straf" gegeven, zei hij.

De verdediging van Pistorius zei dat hij had verwacht dat de atleet slechts tien maanden van de vijf jaren achter de tralies zou doorbrengen en de rest van de straf onder huisarrest zou dienen. De aanklager in Zuid-Afrika betwist die opstelling en zegt dat Pistorius waarschijnlijk ten minste een derde van zijn straf in de gevangenis moet uitzitten, effectief 20 maanden. Voor het bezit van een groot aantal vuurwapens, heeft de rechter hem een voorwaardelijke straf van drie jaar opgelegd.

De atleet, die bekend staat als 'Blade Runner' vanwege zijn carbon-fiber protheses, werd een van de grootste namen in de wereld van de atletiek tijdens de Olympische Spelen in 2012 in Londen, toen hij de halve finale van de 400m race tegen atleten zonder lichamelijke beperkingen bereikte.

  1. pistorius 6
  2. zuid 5
  3. rechter 4
  4. atleet 4
  5. straf 4