1. vorige
  2. volgende

Trinidad & Tobago verwelkomt Divali met vuurwerk

Divali is ook in Trinidad & Tobago een nationale feestdag en wordt groots gevierd. Reizigers worden reeds in de centrale hal van het luchthavengebouw met een Divali kunstwerk ontvangen. Minister-president Kamla Persad-Bissessar wil haar landgenoten het lichtjesfeest goed laten vieren. Zij heeft bepaald om door de staatsbedrijven geproduceerde spijsolie en meel met 20% korting te verkopen van 21-23 oktober.

De premier zegt na het aansteken van een dia dat, "iedereen plechtig op zoek moet gaan om het eigen goddelijke licht te ontdekken en vervolgens te delen met alle mensen om zich heen". Zij is van mening dat Divali veel meer is dan het aansteken van dia's - dat het over familie, hereniging, mededogen en vergeving gaat. "Zelfs als we onze fysieke omgeving tijdens Divali schoonmaken en versieren, moeten we er ook voor zorgen dat onze ziel zuiver is; ons hart gevuld met mededogen en liefde en dat we sterk en veerkrachtig zijn in lichaam en geest."

De feestelijkheden rond het lichtjesfeest zijn op dinsdag 14 oktober begonnen en gisteravond afgesloten met vuurwerk. De Nationale Raad van de Indiase cultuur van Trinidad en Tobago (NCICTT) organiseert het negen dagen durende feestprogramma en het belicht de cultuur, kleur en veelzijdigheid van de lokale Indiase gemeenschap. Artiesten van buiten Trinidad hebben een flinke bijdrage geleverd aan deze Divali Nagar.

Surinaamse bijdrage
De veelzijdige en populaire Surinaamse artiest Kries Ramkhelawan heeft op de openingsavond een succesvol optreden verzorgd. De Jamaicaanse schone Rachel Biesray heeft het Miss Divali Nagar contest gewonnen. Van de overige tien contestanten uit Trinidad & Tobago, Fort Lauderdale, Florida, en Guyana, heeft de Surinaamse Ashna Chotkan beslag gelegd op de vierde plaats.

Bij de ingang van het terrein van Divali Nagar zijn meer dan manshoge beeltenissen van Lord Shiva geplaatst. Het expositieterrein is qua oppervlakte te vergelijken met het KKF-beursterrein waarop een expositiehal en meer dan 130 stands zijn opgezet. In de hal treden artiesten op en worden toespraken gehouden. De stands zijn een waar koopparadijs voor de duizenden bezoekers. Vegetarisch eten, traditionele Hindoe bruiloft kledij, lokaal gekweekte orchideeën, geïmporteerd en handgemaakte Indiase sieraden, maar ook Mariabeelden uit de Filipijnen.

Susana Barkley zegt aan Starnieuws dat ze al meer dan tien jaar op de Divali Nagar een stand heeft. “Hier verkopen we veel meer van onze producten uit de Filipijnen en we krijgen meer bekendheid door de mond tot mond reclame.” Ook de populaire radiostations 101.7 en 103 FM zijn groots vertegenwoordigd evenals de telecommunicatie bedrijven. Negen dagen Divali Nagar is een huwelijk van Indiase cultuur en commercie.

Edward Troon
  1. divali 9
  2. nagar 5
  3. trinidad 4
  4. indiase 4
  5. tobago 3