1. vorige
  2. volgende

Iamgold neemt zonne-energiecentrale van 5 MW in gebruik

Rosebeld Gold Mines/Iamgold is nu ook 'gold from the sky' aan het mijnen. Vandaag is in Brokopondo Surinames eerste grootschalige zonne-energie project officieel in gebruik genomen. De 'solar farm' van Iamgold gaat dagelijks 5 megawatt (MW) aan energie opleveren.

Het zonne-energiepark is ruim acht hectare groot. De 16.800 zonnepanelen zijn geïnstalleerd op terrein dat aanvankelijk als vliegveld zou dienen. Iamgold gaat met dit project US$ 1.5 miljoen per jaar besparen aan energiekosten. Het goudbedrijf heeft dagelijks 30 megawatt nodig.

Met het omdraaien van een 'handle' en met champagne besproeien van een zonnepaneel hebben minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Jim Hok, en de CEO van Iamgold, Steve Letwin, de zonne-energiecentrale in gebruik genomen. President Desi Bouterse werd veelvuldig genoemd in de toespraken. Er is ook een heildronk uitgebracht op 'the president his vision'.

Ook voor Iamgold is de zonne-energiecentrale een nieuwigheid. "Dit doen wij voor het eerst. Deze centrale is de eerste in de wereld voor ons", deelt Letwin mee. De 'solar farm' is toegankelijk voor eenieder die bezig is en of meer wil weten over de zon als energiebron, zegt Letwin. Hok merkt op dat met het project deuren geopend zijn voor energiebedrijven en grotere projecten.

René Gompers
  1. zonne 4
  2. iamgold 4
  3. project 3
  4. letwin 3
  5. gold 2