1. vorige
  2. volgende

De dorpen Cassipora en Redi Doti

PARAMARIBO - De dorpen Cassipora en Redi Doti, in het oosten van Para, ruziën met elkaar over wie het beheer mag voeren over het recreatieoord Blaka Watra. Het toezicht is nu in handen van het dorpsbestuur van Cassipora, maar wordt opgeëist door een actiegroep uit Redi Doti. Afgelopen vrijdag en zaterdag hebben zij de afslag naar Blaka Watra gebarricadeerd. 

Zeven jaar geleden had Redi Doti nog volledige zeggenschap over Blaka Watra, maar door enorme verzakkingen bij de Abomakreek,  nabij de afslag naar het recreatieoord, konden de mensen van Redi Doti er toen niet meer naar toe. Cassipora heeft toen het beheer overgenomen. Dat viel niet in goede aarde bij de dorpelingen van Redi Doti. Sindsdien wordt er aangedrongen op een samenwerking. Nu dat niet van de grond komt, dreigt de actiegroep Blaka Watra over te nemen, zeker met de komst van de nieuwe Carolinabrug, waardoor er meer bezoekers worden verwacht.

Een oplossing lijkt niet aanstaande, aangezien de mensen uit Cassipora zich op het standpunt stellen, dat  Blaka Watra  bij hun woon- en leefgebied hoort en voor hun een heilige plek is. Volgens hen heeft Redi Doti, dat vlak bij de Surinamerivier ligt, genoeg ruimte om een eigen recreatieoord op te zetten. Kapitein Muriël Fernandes van Cassipora en haar collega Lesley Artist van Redi Doti willen tegenover de Ware Tijd niets zeggen over de kwestie. Het meningsverschil is neergelegd bij de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids) en voor woensdag is er overleg gepland.

"Wij bemiddelen en zullen hierover later gezamenlijk naar buiten komen", is de korte reactie van Vids-secretaris Ronald Makosie. Ook is het Bureau Nationale Veiligheid is bezig te onderzoeken wat precies aan de hand is. Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling (RO) zegt niet op de hoogte te zijn van de ruzie tussen de dorpen.
  1. redi 7
  2. doti 7
  3. cassipora 5
  4. blaka 5
  5. watra 5