1. vorige
  2. volgende

Bootsmannen en gidsen leren verantwoord toerisme

Velen willen jaarlijks getuige zijn hoe zeeschildpadden hun eieren komen leggen op de stranden. Ook is er veel belangstelling voor de dolfijnen die in de monding van de Suriname rivier te bewonderen zijn. Om deze traditie te behouden voor de komende generaties is noodzakelijk dat we verantwoord omgaan met deze dieren. Het World Wildlife Fund (WWF) Guianas heeft woensdag over dit onderwerp een training gegeven.

WWF heeft als doelgroep de bootsmannen van Leonsberg en Johanna Margretha (rechteroever Commewijne) en gidsen van de verschillende tourbedrijven. “Deze mensen verdienen hun kost door toeristen te brengen om deze dieren te zien. Maar het is ook goed om een grotere boodschap over te brengen, waarom deze dieren beschermd moeten worden,” zegt Michael Hiwat, WWF-Guianas Marine Officer. Zijn collega Karin Bilo geeft aan dat voornamelijk de richtlijnen die op de stranden en op de rivier te vinden zijn, zelden aan de gidsen zijn uitgelegd.

Bilo zegt dat veel van de participanten in de praktijk zelf ervaring hebben opgedaan. “Maar voor hen was het belangrijk om aan de gasten uit te leggen waarom er een verbod is op sommige dingen. Bijvoorbeeld waarom geen muziek draaien. We hebben opgemerkt dat de dolfijnen worden aangetrokken door de muziek. En we willen voorkomen dat de dolfijnen hun gedrag aanpassen aan de toeristen of aan de boten.”

Rampersad (Moen) Soekhoe die als eerste de dolfijnen tour aanbood, heeft ook meegedaan aan de training. “Je bent nooit oud om te leren. Ik ben begonnen zonder enige kennis van deze dieren. En de ervaring die ik door de jaren heen heb opgedaan, deel ik nu met eenieder.” De bootsman vindt dat hij met de opgedane kennis nu vol overtuiging corrigerend kan optreden tegen sommige gasten. Aan Moen is de eer gegeven om de eerste billboard waarop de richtlijnen zijn uitgebeeld te onthullen.

Raoul Lith
  1. dolfijnen 4
  2. dieren 4
  3. wwf 3
  4. leggen 2
  5. stranden 2