1. vorige
  2. volgende

VN ontnemen Suriname stemrecht: ‘Grove nalatigheid van regering’

De Verenigde Naties (VN) hebben Suriname voorlopig het stemrecht ontnomen, omdat Suriname een achterstand heeft in het betalen van de contributie. VHP-assembleelid Mahinder Jogi, spreekt van een vreselijke situatie en vindt het een grove nalatigheid van de regering. Jogi vindt dat de regering prioriteiten zou moeten stellen en tenminste ergens zou moeten bezuinigen. “Het is vreselijk dat de regering niet mag participeren. De regering moet ze snel als mogelijk nagaan hoe zij de VN weer zover kan krijgen om weer deel te nemen”, stelt Jogi. De VN is een wereldorganisatie die elk jaar belangrijke informatie geeft aan de lidlanden, Suriname moet er volgens Jogi dan ook alles aan doen om weer erbij te horen.

Jogi zegt dat andere landen moeite doen om bij de VN te komen, maar Suriname gooit met de pet ernaar. Tijdens de vergadering van De Nationale Assemblee vandaag, zullen de leden ook hun standpunt duidelijk maken hierover. Niet alleen bij de VN, maar bij meerdere internationale en regionale organisaties waar Suriname lid van is, blijken er betalingsachterstanden te zijn vanwege de slechte financiële positie van de staat.

In artikel 19 van het VN-verdrag is opgenomen, dat lidlanden die een betalingsachterstand van twee jaar hebben, hun stemrecht verliezen. Met ingang van 29 januari jongstleden, mogen acht landen niet meer stemmen, waaronder Suriname, Equatoriaal-Guinee, Venezuela, de Centraal Afrikaanse Republiek, Dominica, Grenada, Libië en Jemen. Dit werd gisteren besloten tijdens de dagelijkse persconferentie van de organisatie. Vier landen te weten Comoren, Guinee-Bissau, Sao Tome & Principe en Somalië hebben dispensatie gekregen, omdat zij konden aantonen dat zij vanwege omstandigheden buiten hun schuld, niet kunnen voldoen aan de contributie.

door Kimberley Fräser

  1. suriname 6
  2. jogi 4
  3. regering 4
  4. landen 3
  5. stemrecht 2