1. vorige
  2. volgende

Surinaamse kiezer te mild voor politici

PARAMARIBO, 22 apr – Kiezers in Suriname zijn veel te mild voor politici. Dit stelt politicoloog en hoogleraar Hans Breeveld. Wie slecht presteert en regelmatig over de schreef gaat, mag het rustig weer over doen. De kiezer maakt nauwelijks of geen gebruik van zijn macht.

En die is af straffen bij verkiezingen, politici laten merken dat er niet met de belangen gesold mag worden van de achterban. Breeveld zegt tegenover de Ware Tijd dat hij burgers steeds hoort klagen. Leiders zouden allerlei onvergeeflijks begaan. Maar dan komen de verkiezingen weer en is aan de uitslag geen ontevredenheidsbetuiging te merken. Maar ook kleine maatschappelijke groepen laten te weinig van zich horen als politici weer eens afkeurenswaardig gedrag aan de dag leggen.

Wanneer politici zich bewust zouden zijn van dit soort ijkmogelijkheden bij de samenleving, zouden ze wellicht veel meer op hun tellen passen. Nu gebeurt het nauwelijks. Politici kunnen zich met groot gemak grote stommiteiten en missers permitteren. Die worden niet zelden ook nog als topprestatie verkocht. Er zijn maatschappelijk dan maar weinigen die tegengas willen of durven geven. Volgens Breeveld hoort het aan de andere kant ook dat politici die goed presteren evenredig beloond worden. Ook dat is nog een schaars verschijnsel in de Surinaamse politiek.

  1. politici 6
  2. breeveld 3
  3. nauwelijks 2
  4. verkiezingen 2
  5. laten 2