1. vorige
  2. volgende

Leerkrachten niet eens met doorgedrukte naschoolse opvang

Vanmorgen zijn ontevreden leerkrachten getogen naar De Nationale Assemblee om hun beklag te doen over de wijze waarop het ministerie de Naschoolse Opvang (NSO) doordrukt. "Er is niet goed met ons gecommuniceerd en de NSO wordt ons letterlijk en figuurlijk door de keel gedrukt, zonder enig argument", zegt Ernesto Muller, coördinator van de groep betogers. Hij geeft aan dat het ministerie geen oor heeft voor de argumenten die door de leerkrachten worden aangehaald.

De groep heeft de vaste commissie onderwijs van De Nationale Assemblee benaderd om een oplossing te vinden voor de problemen. Muller zegt dat er na een lang gesprek met de commissie en de onderwijs minister, die via de telefoon meeluisterde, concrete afspraken zijn gemaakt. Vooral leerkrachten die na schooltijd nog een studie volgen of zij die in de middaguren een andere baan hebben in aanmerking komen voor vrijstelling van de NSO. "U gaat u spoedig moeten aanmelden met uw studentenpas bij Bureau Naschoolse Opvang. De mensen die een bijbaan hebben moeten zich aanmelden met een werkgeversverklaring als bewijs dat er ook wordt gewerkt voor een andere werkgever", zei Muller aan de leerkrachten na het gesprek met de commissie onder leiding van Melvin Bouva.

Bouva geeft aan dat er na overleg met het ministerie ook is afgesproken dat de leerkrachten zich aanmelden bij het Bureau NSO, zodat de zaken individueel worden voorgelegd. "Het is niet de bedoeling dat we het onderwijsproces gaan verstoren. Het programma naschoolse opvang en begeleiding mag dus ook niet verstoord worden", meent Bouva. Hij vraagt begrip van de leerkrachten voor de veranderingen die worden doorgevoerd met betrekking tot zaken die scheef zijn gegroeid op het ministerie. "We hebben uw problemen, uw wensen en grieven aangehoord en brengen deze mee naar het ministerie om een oplossing te vinden".

Woensdag tijdens de opening van mulo Botromanki deelde minister Ashwin Adhin mee dat alles in kannen en kruiken is voor de start van de naschoolse opvang 10 november. Hij weet te vertellen dat er 335 leerkrachten zijn opgebracht die full time zullen werken voor de naschoolse opvang. "Ook de voorbereiding van de voeding is op schema. Er zijn gesprekken geweest met de verschillende leveranciers. Elk vernieuwingsproces brengt zaken met zich mee en die blijven we op de voet volgen."

Raoul Lith
  1. leerkrachten 7
  2. ministerie 5
  3. naschoolse 5
  4. opvang 5
  5. nso 4