1. vorige
  2. volgende

Nieuwe leden Surinaams kabinet wacht zware taak

PARAMARIBO, 23 apr – Een middag wandeling wordt het geenszins voor de vier nieuwe leden van het kabinet Bouterse – Ameerali. Hoewel op de ministeries waar ze terecht komen de rode loper wordt uitgerold, wordt het tobben.Het laatste jaar van het kabinet wordt niet alleen een periode van uitdagingen.

Ook de politieke valkuilen gapen levensgroot, een realiteit waar bijna het hele kabinet mee in aanraking kwam. De nieuwe minister en onderminister op Landbouw Veeteelt & Visserij, en hun ambtgenoten op Handel & Industrie en Binnenlandse Zaken komen op een moment van politieke verschuivingen. Er zal met argusogen naar hen worden gekeken, nu nog meer met de begrotingsbehandeling voor de deur. Veel ruimte om diepgaande veranderingen in de begrotingen door te voeren is er niet. Toch staat nu al vast dat zij dezelfde begrotingen zullen moeten verdedigen tegen een versterkte opposstie.

Pertjajah Luhur dat die begrotingen zelf hielp vormen, zit nu aan de andere zijde. Buitengewoon interessant wordt het ministerie van Binnenlandse Zaken en de performance van oudgediend ambtenaar Edmund Leilis. Het ministerie moet de algemene verkiezingen voorbereiden en verkeert daarmee meteen in het middelpunt van de belangstelling. Volgens Pertjajah Luhur leider Paul Somohardjo was het president Desiré Bouterse vooral te doen om dit ministerie. Pertjajah Luhur moest weg om verkiezingswinst veilig te stellen. Alleen al hierom zal de interesse voor Leilis’ bewind groot zijn.

  1. kabinet 3
  2. begrotingen 3
  3. pertjajah 3
  4. luhur 3
  5. ministerie 3