1. vorige
  2. volgende

AZP gaat beddenhuis rehabiliteren

Gisteren heeft in het auditorium van het Academische Ziekenhuis Paramaribo (AZP) de ondertekeningsceremonie plaatsgevonden ten behoeve van de rehabilitatie van het beddenhuis van het ziekenhuis. Dit project wordt uitgevoerd in het kader van het Health System Strenghtening Program Suriname (HSSP) van het ministerie van Volksgezondheid en wordt gefinancierd door de Islamic Development bank (IDB), de Opec Fund for International Development (Ofid) en de Surinaamse overheid. Suriname heeft een eigen bijdrage van USD 4 miljoen geleverd. Het ministerie van Financiën heeft formeel een lening gesloten van USD 100 miljoen voor de algehele rehabilitatie van het ziekenhuis, welke in fasen uitgevoerd zal worden. Er zijn 2 ondertekeningen geweest, te weten de ondertekening van de letter of commitment, getekend door de minister van Volksgezondheid en Financiën, en de aannemingsovereenkomst tussen het AZP, Volksgezondheid en het aannemingsbedrijf.

De Surinaamse regering is in 2014 een leningsovereenkomst aangegaan met de IDB en het Opec Fonds. Het algemeen doel van dit project is verbetering van de gezondheidssector door te voldoen aan de behoeften van de Surinaamse samenleving en het behalen van de doelen van het Nationaal Health Sectorplan. Het totaalbedrag van de lening inclusief de bijdrage van de overheid bedraagt USD 100 miljoen. De overige lening is bestemd voor het in stand houden van projecten, te weten rehabilitatie van het beddenhuis voor ± USD 8 miljoen, bouw en inrichting van 6 nieuwe operatiekamers, renovatie en uitbreiding van de intensive care unit inclusief een state of the art unit voor de cardiochirurgie. Deze projecten moeten rond het laatste kwartaal van (november) 2019 opgeleverd worden. Volgens het algemeen directeur Claudia Marica- Redan is het AZP het enige ziekenhuis dat topklinische zorg kan aanbieden in een multidisciplinaire setting. Het AZP is verantwoordelijk voor 60% van de totale ziekenhuiszorg en 80% van de landelijke intensieve zorg. “We hebben een beddencapaciteit van 530 en onze bezettingsgraad is ver boven 90%”, zegt Marica. Jaarlijks telt het ziekenhuis ruim 25.000 opnames. De beleidsdoelen zijn van het jaar aangescherpt met realiseerbare plannen, teneinde het transformatieproces op gang te brengen.

Aannemer via internationale openbare aanbesteding gekozen
De rehabilitatie van het beddenhuis zal uitgevoerd worden door de aannemer Sheng Jiang No2 Construction and Engineering Co. LTD, die via een internationale openbare aanbesteding in 2017 op basis van de regels en richtlijnen van de IDB en Ofid in aanmerking is gekomen voor deze opdracht. De directievoering valt onder IBT Engineering. De uitvoering zal de nodige uitdagingen brengen voor het AZP, gezien het feit dat de bestedingskosten voor de overige trajecten nog niet bekend zijn, volgens Marica, maar de kosten wel moeten vallen binnen die USD 100 miljoen. “We gaan rekening moeten houden met een normale dienstverlening, waarbij momenteel gebruik gemaakt wordt van het militair hospitaal, waarvan wij tot 2020 hopen gebruik te kunnen maken”, aldus Marica. De minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, gaf aan dat dit pas het begin is en dat er na uitvoering van de overige trajecten zij uiteindelijk moeten komen op het bedrag van USD 100 miljoen en geen USD 99,5 miljoen. Dit project betekent niet alleen een upgrade voor de zorg, maar ook voor de patiënten en de specialisten, die hun werk met nog meer passie kunnen uitvoeren. “Ik hoop dat dit volgens schema opgeleverd wordt, want ik ben er het liefst bij om het gerenoveerd gebouw te kunnen zien. Aan het projectmanagement unit wil ik zeggen af te stemmen met de directie, zodat alle neuzen op 1 lijn zijn en we collega Hoefdraad niet extra werk geven om weer te lobbyen, hoewel hij dat goed kan”, aldus Elias. De minister benadrukte het feit dat indien neuzen in verschillende richtingen wijzen, het ziekenhuis niet in staat zal zijn dit bedrag in zijn totaliteit aan het ziekenhuis te kunnen besteden.

NK

  1. ziekenhuis 7
  2. usd 7
  3. miljoen 7
  4. azp 5
  5. rehabilitatie 4