1. vorige
  2. volgende

Acht ambassadeurs hebben woensdag hun geloofsbrieven aangeboden aan president

PARAMARIBO - Acht ambassadeurs hebben woensdag hun geloofsbrieven aangeboden aan president Desi Bouterse. De spits werd afgebeten door Ernst Noorman, die na anderhalf jaar in Suriname te zijn aangesteld als zaakgelastigde, als de hoogste man op de Nederlandse ambassade aan de slag mag. 

President Desi Bouterse typeerde overhandiging als een "historisch moment". Nadat Den Haag in april 2012 haar ambassadeur terugriep vanwege de toen door het parlement aangenomen controversiële amnestiewet, raakten de diplomatieke betrekkingen tussen Suriname en Nederland sterk bekoeld.

Enkele weken geleden ontdooide de relatie, nadat de ministers van Buitenlandse Zaken elkaar in New York hadden ontmoet en een gezamenlijke verklaring uitgaven waarin de normalisatie van de diplomatieke betrekkingen werden aangekondigd. In zijn jaarrede op 1 oktober zei president Bouterse dat Noorman vóór het einde van deze regeerperiode zijn geloofsbrieven zou mogen aanbieden. Aan hem was op 8 september agrément verleend. Na de overhandiging zei ambassadeur Noorman tegen verslaggevers dat het rechtvaardig is dat op het hoogste diplomatieke niveau de wederzijdse betrekkingen tussen zijn land en Suriname zijn hersteld.

Bij de plechtigheden in het perscentrum van de regering waren ook de minister van Buitenlandse Zaken en presidentsvrouw Ingrid Bouterse-Waldring aanwezig. Donderdag overhandigen de ambassadeurs van nog zeven andere landen, onder wie die van Equatoriaal-Guinea, hun geloofsbrieven aan president Bouterse aan.
  1. bouterse 5
  2. president 4
  3. geloofsbrieven 3
  4. noorman 3
  5. suriname 3