1. vorige
  2. volgende

De onafhankelijkheidsreceptie wordt dit jaar voor het eerst gehouden sinds het

DEN HAAG - De onafhankelijkheidsreceptie wordt dit jaar voor het eerst gehouden sinds het aantreden van de regering Bouterse in 2010. Dit gebeurt dinsdag, onafhankelijkheidsdag, op de Surinaamse ambassade in Den Haag. De voorgaande jaren is vanuit de ambassade vanwege onbekende redenen geen receptie gehouden. Vermoedelijk lag de gespannen politieke relatie tussen Suriname en Nederland hieraan ten grondslag.  

Lucretia Redan, tijdelijk zaakgelastigde van Suriname in Nederland, heeft een uitnodiging de deur doen uitgaan voor de onafhankelijkheidsreceptie op dinsdag 25 november. Redan is per september in die functie aangesteld nadat haar voorganger Chantal Doekhie door de regering is teruggeroepen. De laatste receptie is in 2009 gehouden door Urmila Joella-Sewnundun.

De relatie tussen Suriname en Nederland bekoelde na de aanname van de Amnestiewet in april 2012. Diplomatieke incidenten leidden uiteindelijk tot de terugroeping van de Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi. In september dit jaar hebben minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken en zijn toenmalige collega Frans Timmermans de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen genormaliseerd. Kort hierna werd Redan aangesteld als tijdelijk zaakgelastigde en Suriname ging over tot verlening van agrement voor Ernst Noorman als nieuwe Nederlandse ambassadeur.  Noorman heeft woensdag aan president Desi Bouterse zijn geloofsbrieven aangeboden.

Sinds haar aantreden heeft Redan diverse publieke bijeenkomsten gehouden waarvoor de Surinaamse gemeenschap in Nederland uitgenodigd was. De viering van de Marrondag, haar welkomstreceptie en de viering van Divali gaven daarbij duidelijk aan dat de Surinaamse ambassade in Nederland nu zichtbaar is voor de Surinaamse diaspora.
  1. nederland 5
  2. gehouden 4
  3. surinaamse 4
  4. suriname 4
  5. redan 4