1. vorige
  2. volgende

Ik las eergisteren in de krant dat een zwaar gewonde vierjarige kleuter

Ik las eergisteren in de krant dat een zwaar gewonde vierjarige kleuter, een jongen, per ambulance van Meerzorg naar het ziekenhuis vervoerd moest worden. Daar aangekomen, moest er operatief worden ingegrepen, en inmiddels is de stiefvader van het kind aangehouden op verdenking van zware mishandeling.  

Mijn Hemel, wie doet dat met een vierjarig kind? Wat kan zo'n kleuter nou verkeerd doen dat zo erg is dat hij mishandeld moet worden? Ik weet niet genoeg van het geval, maar de eerste vraag die in me opkomt is: "Waar was de moeder?", gevolgd door de vragen: "Was dit een trend?" "Wist ze dat haar kind zo mishandeld werd?" en vooral: "Wat nu?"

Het vervelende van dit soort zaken is dat je zelden hoort hoe ze aflopen. Maar dat is niet eens het belangrijkste aan dit geval. Belangrijker is om na te gaan hoe dit kind vanaf dit moment buiten gevaar kan blijven, en hoe hij lichamelijk, maar vooral psychisch hiervan kan genezen. Ik zag laatst een documentaire over een gevangenis in Alabama, waar een man al jaren gevangen zit, omdat hij in koelen bloede iemand vermoord heeft. Hij deed dat, omdat hij een temperament heeft als een vulkaan. En nu komt het: zijn woedebuien zijn het gevolg van een leven, getekend door huiselijk geweld. Zijn vader mishandelde hem en zijn moeder altijd vreselijk en dat veroorzaakte op den duur dus deze persoonlijkheid. Toen hij uiteindelijk opgroeide, was hij zo bitter en boos, dat hij niets van niemand nam. Op gegeven moment had iemand wat geld van hem gepakt en hij vroeg de persoon zijn geld terug. De ander antwoordde: "Over my dead body". Daarop kocht hij een pistool en schoot de ander dood. Korte metten van een woest mens, verwrongen in karakter door herhaaldelijke mishandelingen thuis.

In de documentaire had deze man, na verschillende jaren van goed gedrag, een verzoek ingediend voor overplaatsing naar een gevangenis dichter bij huis, zodat zijn moeder niet meer een halve dag hoefde te rijden om hem te komen opzoeken. Het verzoek werd geweigerd op basis van een kleine overtreding die hij enkele maanden eerder had begaan. Toen hij dit hoorde, werd hij zó kwaad dat hij spontaan de dikke ruit van zijn celdeur aan diggelen ramde. Zijn innerlijke pijn was voelbaar en het gevolg van blootstelling aan mishandeling als kind zichtbaar.

De vierjarige kleuter die nu in het ziekenhuis ligt en hopelijk zal genezen van zijn verwondingen, zal ook kampen met de nare gevolgen van de mishandeling. Als hij niet goed wordt opgevangen zal ook hij tot een boos mens opgroeien, die moeite zal hebben met het vinden van een plaats in de samenleving. Als hij inderdaad het slachtoffer van mishandeling van zijn stiefvader is geweest, dan ligt de sleutel voor zijn herstel in een ferme opstelling van zijn moeder: zij moet ervoor zorgen dat haar kind van hier af aan een veilig leven heeft en goed wordt begeleid.

Mijn gedachten gaan ook uit naar de uitvoerder van deze gruweldaad: zou deze stiefvader het mishandelen met de paplepel hebben meegekregen? Ik heb gemerkt dat mannen soms verworden tot dat wat zij het ergst vreesden of hekelden als kind. Vaak nemen ze karaktertrekken over van hun vader, ook al waren ze ooit nóg zo bang of beroerd van hem. Ook déze stiefvader moet dus behandeld worden. Maar ja, daarvoor zijn er psychiaters en psychologen nodig, en ik las ook dat er een tekort is aan die lui. Daarnaast heb je ook nog het probleem dat vele mannen liever sterven dan toe te geven dat ze psychologische hulp nodig hebben. Ach, er is zoveel te betreuren in deze wereld. Ik vraag me soms af of het mogelijk is gewoon de knop om te draaien en werkelijk voor een langere tijd 'luchtig' gestemd te blijven. Misschien ben ik wel het zwaarmoedige type, want ik schijn dagelijks verstoord te raken door de dingen die ik hoor en zie. Ik stuur helende, liefhebbende gedachten naar de vierjarige knaap in het ziekenhuis. Wilt u hetzelfde doen?.

Joan Marques

jmarques01@earthlink.net
  1. kind 7
  2. stiefvader 4
  3. mishandeling 4
  4. moeder 4
  5. vierjarige 3