1. vorige
  2. volgende

IsDB ziet af van financiering transformatie AZP naar AMC

De Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) heeft besloten af te zien van de financiering van het project om het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) te transformeren tot het Academisch Medisch Centrum (AMC) voor US-dollar 70 miljoen, dit naar aanleiding van de wijzigingen die zonder afstemming met de bank in het ontwerp zijn aangebracht. In een brief heeft de IsDB na evaluatie en gesprekken dit meegedeeld aan de Surinaamse autoriteiten. Financiënminister Gillmore Hoefdraad is hierover niet te spreken. Hij heeft van vicepresident Ashwin Adhin geëist dat de commissie Project Implementatie Unit (PIU) die onder leiding staat van Lothar Boksteen, per direct wordt vervangen. Hoefdraad vindt dat het ministerie van Volksgezondheid, de directie van het AZP en de PIU, een grote blunder hebben gemaakt. De PIU is belast met de voorbereiding van de transformatie van het AZP naar het AMC.

De IsDB stelt dat er grote veranderingen zijn aangebracht in het ontwerp zonder dat de bank hiervan op de hoogte was gesteld. De bank geeft aan dat het in eerste instantie om een acht verdiepingen tellend ziekenhuis zou gaan, maar dit is gewijzigd in vier verdiepingen.

In het gewijzigde ontwerp ontbreken ook een laboratorium, afdeling gynaecologie, kinderafdeling en andere noodzakelijke afdelingen. De kosten die tot nog toe gemaakt zijn, US-dollar 2.8 miljoen (4% van US$ 70 miljoen), zullen door de staat moeten worden terugbetaald.

Met één druk op de knop hebben president Desiré Bouterse en de CEO van IsDB, Ahmed Mohammed Ali Al Madani , op 13 oktober 2014, symbolisch het startsein gegeven voor de bouw van het AMC. Het ziekenhuis zou zorg van de hoogste kwaliteit bieden, top medische opleidingen verzorgen en ook een adequaat wetenschappelijk onderzoekscentrum zijn.

In tegenstelling tot de minister van Financiën en de IsDB, hebben Antione Elias, minister van Volksgezondheid en Claudia Redan, directeur van het AZP, tegenover Radio ABC verklaard dat het project niet van de baan is en dat er binnen een jaar meer duidelijkheid komt. Het AMC zal volgens hen in een nieuw jasje worden gestoken. Elias gaf aan dat het om technische problemen gaat en Redan stelt dat het bedrag van US-dollar 70 miljoen niet toereikend is om alles te realiseren, doelend op het originele ontwerp. Volgens haar moet er terug worden gegaan naar de tekentafel.

-door Johannes Damodar Patak-

  1. isdb 5
  2. azp 4
  3. miljoen 4
  4. ontwerp 4
  5. project 3