1. vorige
  2. volgende

Wijdenbosch praat met ondernemers in Saramacca

De politiek coördinator van de NDP in Saramacca, Jules Wijdenbosch, heeft zaterdag een aantal grote en middelgrote bedrijven uit Saramacca in Groningen ontvangen om met hen van gedachten te wisselen over de ontwikkeling van het district. Wijdenbosch wil goed op de hoogte zijn wat er speelt en hoe de mensen die wonen en werken in het district denken over de verdere ontwikkeling Saramacca.

Vooral landbouw- en veeteeltbedrijven waren vertegenwoordigd, aangezien Saramacca een agrarisch district is. De aanwezigen waren verheugd over de uitnodiging van Wijdenbosch. Het is voor het eerst in Saramacca dat een politieke partij, in dit geval de NDP, belangstelling toont voor het wel en wee van het bedrijfsleven. De levendige discussie ging vooral over de agrarische ontwikkeling van Saramacca, alhoewel ook een andere belangrijke economische sector voor het district, het toerisme, aandacht kreeg, zegt de NDP in een persbericht.

Over diverse zaken waren alle aanwezigen het eens. Saramacca heeft potentie om deel te worden van de voedselschuur, zoals president Desi Bouterse de agrarische sector in Suriname zich graag ziet ontwikkelen. Alleen is er onvoldoende ondersteuning voor deze sector. Banken leggen te hoge drempels om leningen te kunnen afsluiten. Deskundige begeleiding vanuit het ministerie van LVV ontbreekt door gebrek aan kader. Landbouw is alleen rendabel in Suriname als er geëxporteerd wordt. Daarvoor is certificering belangrijk. Professionalisering van de sector is een ‘must’. De meeste landbouwers werken nog kleinschalig, op traditionele wijze. Landbouwers moeten in het groot gaan planten, zij moeten gaan samenwerken in coöperaties. Dat lukt alleen als er ondersteuning komt vanuit de overheid. De aanwezigen spraken de hoop uit dat het niet blijft bij deze ene ontmoeting. De politiek coördinator zegde toe dat hij alle voorstellen gaat bestuderen en dan weer contact zal opnemen met de bedrijven.
  1. saramacca 7
  2. district 4
  3. sector 4
  4. ndp 3
  5. wijdenbosch 3