1. vorige
  2. volgende

Studenten Confucius Instituut Suriname naar China

Acht Surinaamse studenten van het Confucius Instituut (CI) Suriname nemen de komende twee weken deel aan een summer campvan de Zhejiang Sci-Tech Universiteit (ZSTU) te Hangzhou in de Chinese provincie Zhejiang. “Het is de eerste officiële delegatie vanuit CI Suriname naar de ZSTU waarmee wij werken. Zij heeft het trainingsprogramma aan de cursisten aangeboden”, vertelt CI-directeur Preetema Jong-A-Lock – Pahladsingh aan Starnieuws.

De uitnodiging stond open voor alle cursisten die de taalcursussen Mandarijn volgen “ze moesten wel al wat Mandarijn kennen”. De reiskosten naar China waren wel voor eigen rekening. Tien studenten toonden gelijk interesse maar door omstandigheden haakten twee af. “De cursisten zullen daar taallessen volgen en presentaties over Suriname houden”, zegt Jong-A-Lock die de delegatie leidt. De groep maakt educatieve tripjes binnen Zhejiang en reist ook naar Shanghai, “om een stukje modern China te ervaren”.

De ZSTU draait op voor alle kosten tijdens het verblijf in China. “De reis is deel van het CI-programma hier. Het is de bedoeling om twee keer in het jaar op educatieve excursie te gaan.” Het is een standaard procedure van de Confucius Instituten, voegt collega directeur Lin Jin eraan toe.

Hoewel het programma onder de noemer valt van uitwisselingsprogramma, is dit slechts eenzijdig: vanuit CI Suriname naar de ZSTU. “Het is meer een financieel probleem”, legt Lin uit. De Chinese studenten kunnen wel hun ticket betalen, maar Suriname heeft het geld niet om voor alle lokale kosten zoals hun verblijf, transport en tours op te draaien. Lin: “Het wordt een zware last voor de universiteit.”

CI Suriname opende de deuren vorig jaar en startte met de beginnerscursus Mandarijn, Elementair Chinees. Intussen worden er lessen verzorgd op het tweede niveau en nu ook als keuzevak op universiteitsniveau. “Dit vergemakkelijkt de doorstroming voor iemand die een bachelor or mastersopleiding in China wil doen”, zegt Lin.

De taallessen worden steeds meer afgewisseld door culturele activiteiten. Elke maand worden er ook lezingen gehouden over de Chinese cultuur en ze zijn toegankelijk voor alle belangstellenden. De eerst volgende activiteit is op 15 juni en op de agenda staat het Chinese feest ‘drakenbootfestival’.

Het CI Suriname is ondergebracht op de Anton de Kom Universiteit Suriname en houdt kantoor in de University Guesthouse aan de Leysweg. Het CI hoofdkantoor in China heeft de ZSTU aangetrokken om het instituut in Paramaribo op te zetten. Momenteel volgen twee Surinaamse modeontwerpers een cursus aan de ZSTU.
  1. suriname 8
  2. zstu 6
  3. china 5
  4. chinese 4
  5. studenten 3