1. vorige
  2. volgende

Venezuela laat weer 40 activisten en politici vrij

De Venezolaanse regering heeft nog eens 40 oppositiepolitici en activisten vrijgelaten, waardoor het aantal mensen dat in de afgelopen twee dagen is vrijgelaten, op 79 komt. Minister Jorge Rodriguez van Communicatie zei dat de regering bezig was de zaken van andere dissidenten te herzien. Hij zei dat het een gebaar van goede wil was om de spanningen te verminderen.

De aankondiging komt na de herverkiezing van president Nicolas Maduro tot een nieuwe termijn van zes jaar vorige maand. De oppositie heeft de stemming, terwijl veel landen het resultaat niet hebben erkend.

Veertien landen waaronder Argentinië, Brazilië en Canada hebben uit protest hun ambassadeurs uit Caracas teruggeroepen. Degenen die op vrijdag en zaterdag zijn vrijgelaten, zijn onder meer politici, de zoon van een voormalige dissidente generaal, een voormalige legergeneraal die met een vuurwapen het dak van zijn huis opging, in weerwil van een arrestatiebevel en de voormalige burgemeester van de stad San Cristobal. Velen hadden deelgenomen aan protesten tegen Maduro in 2014 en opnieuw in 2017; ongeveer 170 mensen zijn omgekomen in botsingen.

Oppositieleider Julio Borges tweette dat ze "nooit in de gevangenis hadden mogen zitten". Hij voegde eraan toe: "Er is niets om de dictatuur voor te bedanken."

Al die bevrijde personen zijn allemaal verbannen van het gebruik van sociale media of reizen naar het buitenland. De oppositie zegt dat er ongeveer 300 mensen in de gevangenis zitten op beschuldigingen waarvan ze zeggen dat ze bedoeld zijn om afwijkende meningen te onderdrukken. Onder hen is de bekendste critici van Maduro, Leopoldo Lopez, die één van de twee mensen was die uitgesloten was van deelname aan de verkiezingen van vorige maand.

De VS heeft gezegd dat Maduro een "dictator" is en heeft sancties opgelegd aan Venezuela. Maduro zegt dat zijn tegenstanders een "economische oorlog" tegen hem voeren. Venezuela is al vijf jaar in de greep van een economische crisis, die hyperinflatie en ernstige tekorten aan voedsel en medicijnen heeft veroorzaakt.
  1. maduro 5
  2. mensen 4
  3. vrijgelaten 3
  4. voormalige 3
  5. regering 2