1. vorige
  2. volgende

Cambiel niet onder indruk van kritiek vrouwenorganisaties

Ondervoorzitter van de ABOP, Marinus Cambiel, heeft kritiek gekregen van vrouwenorganisaties om zijn uitspraak dat vrouwen hun geslachtsdeel duur moeten verkopen. De politicus zegt aan Starnieuws dat de vrouwen die hem bekritiseren de realiteit niet onder ogen willen zien. "Ik werk bij Sociale Zaken en dagelijks komen er ongeveer twintig vrouwen met kinderen van verschillende mannen. Ze kunnen hen niet verzorgen. Ga naar nachtclubs, casino's en kijk na schooltijd wat er gebeurt met meisjes en vrouwen. Voor een beltegoed geven de vrouwen zich aan mannen", stelt Cambiel.

De ABOP-topper heeft de gewraakte uitspraak gedaan tijdens een bijeenkomst op Beekhuizen op 9 november. Daar heeft partijvoorzitter Ronnie Brunswijk ook aardig wat geld uitgedeeld aan vrouwen en kinderen. Het Vrouwen Parlement Forum (VPF) merkt op dat vrouwen gekeurd werden als vleeswaar voor ze geld ontvingen van Brunswijk. Dit zijn verfoeilijke daden. Volgens het VPF gaat het om een grove aantasting van de eerbaarheid van de vrouw.

"Het is het minachten van het potentieel van vrouwen en past niet in een fatsoenlijke samenleving waar mensen respect behoren te hebben voor elkaar.
Politieke leiders hebben te allen tijde de taak het volk te verheffen; te enthousiasmeren en te inspireren tot positieve daden. Deze handelingen stimuleren niet tot financiële zelfstandigheid, zelfwerkzaamheid, ondernemerschap, creativiteit, educatie en zelfrespect bij vrouwen, maar schaadt de Surinaamse samenleving en het nageslacht in haar diepste fundament", stelt het VPF. De organisatie eist van politici dat zij steeds hoge standaarden demonstreren van ethiek en moraal en denigrerende uitspraken jegens vrouwen nalaten.

Vrouwen behoeden

Cambiel merkt op dat hij de vrouwen er juist voor heeft willen behoeden dat ze misbruikt worden door mannen. Hij zei op de vergadering dat mannen vrouwen niet moeten lastig vallen. Hij riep de mannen op om de vrouwen niet voor de gek te houden. Hij haalde aan dat de mannen de vrouwen in hun voertuig meenemen en rondrijden met hen in de stad. Als ze weer terugbezorgd worden, krijgen ze niks.

"En if yu aksi den, san yo nyan, dan a man taki tamara. Dan tamara te yu e bel ing, dan yu yere 5, 9, 7. Mi wani dat un o libi bewust", zei Cambiel zich richtend tot de vrouwen. Hij riep ze op om bewust te zijn van wat ze doen. "Yu leki uma sma, a hoogste goed fu yu na dya na yu ondro bere. Dan meki den gi wan sani fu ing. Te yu e seri ing, ser' ing bun", hield Cambiel zijn gehoor voor. De politicus meent dat hij niks verkeerds heeft gezegd. Op basis van wat hij dagelijks meemaakt, dat veel vrouwen alleen voor kinderen moeten zorgen, die van verschillende mannen zijn, ze niet moeten trappen in mooie praatjes. "Dit is de realiteit van de dag. De vrouwen die kritiek hebben op mij, weten niet wat er gebeurt in het land. Ze leven geïsoleerd. Ik heb juist complimenten gekregen voor mijn waarschuwing", stelt Cambiel.
  1. vrouwen 19
  2. mannen 7
  3. cambiel 6
  4. ing 4
  5. kinderen 3