1. vorige
  2. volgende

Column: Politieke Borrelpraat 410

“Heren, Nederland had laatst bij herhaling code oranje.”
“Ik leef hier: wij hebben bij herhaling code paars.”
“En ik erger me groen aan al die leugens en misstanden.”
“Ach, zie de dingen niet zo zwart-wit, broeder Jules.”
“Ja, mooi en waar, maar intussen betalen wij ons blauw aan allerlei verhogingen, zoals bij de burgerlijke stand en sluipfasi bij de supermarkets.”
“Tja, we moeten kleur bekennen: onze overheid zit op zwart zaad.”
“Inderdaad, het ziet er niet rooskleurig uit met betrekking tot onze staatsfinanciën.”
“En intussen staan we weer eens op een zwarte lijst, nu met die 19 miljoen euro sa den bakra klem drape.”
“Ze willen het zwart op wit hebben waar dat zwart geld vandaan kwam dat aldaar moest worden witgewassen.”
“Ja, maar die bakra’s hebben weer eens een punt op ons gevonden, terwijl zij hun geld in de koloniale tijd met piraterij, mensenhandel en drugs hebben gemaakt.”
“Ach, kom nou, wat een onzin, haal geen zomaar-dingen uit een grijs verleden aan.”
“Jij wil alles voor wat betreft Nederland door een roze bril zien, zeker om witte voetjes bij hen te maken, terwijl zij ons maar vrijelijk zwart mogen maken. Moet ik dat maar zo blauwblauw laten?”
“Da waarom dokt die duikbootman met cokkavliegveldje in z’n rijstvelden nog steeds in P’tata? Hij had toch met zo een grote smond gezegd dat hij binnen twee weken terug zou zijn?
“Ach, lieb’a tori dati. Kijk waar hij dokt. Bij z’n afnemers. Om op de historie terug te komen: denken jullie echt dat de stad Amsterdam met vooral z’n Oost-Indische Compagnie een Gouden Eeuw doormaakte dankzij alleen maar de handel in nootmuskaat, kruidnagel, zwarte peper en andere specerijen? Kom nou, dat was die dekmantel.”
“Nu wordt het me groen en geel voor de ogen. Waar verdiende de OIC dan zoveel geld mee?”
“Met het smokkelen van en met het voor de Engelsen vervoeren van opium naar China.”
“Ik heb zo een donkerbruin vermoeden dat je door de alcohol echt een zwartkijker geworden bent. Wat een zwartgalligheid kraam je uit! Nou zeg!”
“Echt niet. Kijk, luister, hoor en zie. Die Engelsen hadden vooral in Noord-India, in het gebied met de tegenwoordige deelstaten Uttar Pradesh en Bihar, de hele selfsupporting landbouweconomie van de Hindostanen danig in de war gegooid.”
“Meester, correctie, het zijn Hindoestanen.”
“Nee, broeder Ronald, dit dichtbevolkt landbouwgebied waar de Ganges door stroomt en waar Hindoes en moslims woonden, heet van oudsher Hindostan, vandaar dat de bewoners ervan Hindostanen werden genoemd, welk woord met een hoofdletter wordt geschreven, omdat het afkomstig is van een geografische naam.”
“Net zoals je Javanen ook met een hoofdletter schrijft, want ze zijn afkomstig van het eiland Java.”
“Ooooh, dus daarom schrijf je creolen en marrons niet met een hoofdletter, want die namen zijn niet afgeleid van een geografische naam.”
“Klopt helemaal, maar hier maken we maar onze eigen schrijfregels en schrijven we alle etnische groepen met een hoofdletter, anders zouden die met een klein letter zich gediscrimineerd kunnen voelen.”
“En zowat alle Hindostaanse immigranten in Suriname en in het Caraïbisch gebied, komen uit dit Hindostan-gebied, dat in het noorden grenst aan de hoogste bergketen ter wereld, de Himalaya.”
“Maar wat hadden die Engelsen daar in Noord-India dan uitgehaald?”
“Ze hadden vele boeren verplicht om indigo voor die paarse kleurstof en papaver voor de opiumproductie te verbouwen. En ze ontmoedigden het verbouwen van katoen.”
“En hoe deden ze dat? Waren ze zo machtig?”
“Ze deden dat met hetzelfde wapen dat die Trompet in het Witte Huis nu gebruikt: hef belastingen, ga met je invoerrechten ‘spelen.”
“Meester, dat van president Twitter Trompet begrijp ik, maar dat van die Engelsen toen met die katoen snap ik niet.”
“Oké, de Hindostaanse joint family op het platteland was self supporting; die geest brachten de immigranten 145 jaar geleden mee toen ze hierheen kwamen, tegenover de lokale geest van: ‘de slavenmeester, later Lanti, verzorgt me’. In India hadden ze wat landbouwgrond, hun eigen runderen, dus melk, ghee, mest, trekkracht; kokosnootbomen voor spijsolie, dakbedekking enzo, rijst, bhaadji, dus bladgroenten, en vruchten, kippen, doksa, schapen, geiten, een put voor drinkwater en houtskool. En ze plantten veel katoen, spinden zelf hun garen met hun spinnewiel.”
“Ik zie nog steeds niet hoe de Engelsen dit kapot maakten.”
“Dan luister en babbel niet ertussen. Velen verdienden vooral in de katoenteelt en de textielproductie en -handel hun brood in de dorpen en steden. Zo, nu vinden de Engelsen de stoommachine uit en vooral de productie van garen en kleding geschiedt dan machinaal, veel sneller, veel efficiënter; in Engeland verdween het spinnewiel, want alle huisvlijt werd fabrieksarbeid.”
“Klopt, niet voor niets had Mahatma Ghandi in zijn kamer een spinnewiel waarop hij regelmatig werkte als voorbeeld voor het economisch herstel van India. Dit wiel, de chakra, werd als symbool voor dit spinnewiel in de Indiase vlag opgenomen. Later werd de betekenis ervan verruimd.”
“Ik zie nog steeds niet hoe de Engelsen….”
“Mang! Vincent, geef hem een shot Black op mijn rekening, dan kan hij met zijn tong de inhoud van zijn glas beroeren in plaats van de lucht storend in trilling te brengen met z’n gebabbel.”
“Goed, nu komt het. De Engelsen exporteerden hun lakens en kledingstoffen lekkertjes naar die enorme markt in hun kolonie India. Maar de Indiërs hadden hun eigen katoenspinnerijen en kledingstoffenproductie, wel handmatig en niet zo glad en mooi als die machinaal geweven Engelse stoffen. Dus wat deed de koloniale overheid? De Engelse stoffen werden invoerrechtenvrij India binnengebracht, terwijl er een fikse belasting werd geheven op de lokaal geproduceerde Indiase stoffen.”
“Jeetje, wat een economische gangsters; daarom kon hun koningshuis zo rijkelijk leven en prinsen en prinsessen laten trouwen in opperste pracht en praal, zoals laatst.”
“Tja, is hun volk wil dat zo. In ieder geval, zo namen de Engelse stoffen de markt in India over en duizenden Indiërs raakten werkloos, werden hangvolwassenen bij bazaars of trokken de steden uit, terug naar hun al overvolle geboortegebied, Uttar Pradesh en Bihar.”
“Maar door de indigoteelt werd de grond onvruchtbaar voor andere landbouwproducten en die opium bracht wat op, maar het geld was zo op, omdat de hele zelfvoorzienende structuur van al die honderdduizenden gezinnen op het platteland danig aangetast was en al die extra werkloos geworden monden niet kon voeden.”
“Oooow, wacht eens even, ik heb gelezen dat er toen opstanden uitbraken, vooral jongeren pleegden aanslagen op de Engelse bezittingen en op die van Hindostanen die met de Engelsen meededen vanwege hun eigen belang.”
“Klopt als een zwerende vinger. En natuurlijk sloeg het Engelse leger aldaar, waarin vele Indiërs zaten, hard terug. In deze broeierige situatie komt het Indiase nationalisme sterk op en de Engelse overheid besluit dan om een fiks deel van deze sociale onrust te exporteren middels aanlokkelijke contractarbeid overzee.”
“Inderdaad, de hardwerkende Hindostaanse contractarbeiders deden niet alleen goed werk in Mauritius, Durban en Natal, maar ook in het hele Caraïbisch gebied.”
“Klopt, de vraag naar hen werd zo groot, dat er allerlei onfrisse ronselpraktijken in India ontstonden, want de ronselaars kregen een lekkere commissie.”
“We dwalen weer eens af. Hoe zijn die Hollanders een eeuw eerder zo schatrijk geworden? Je zei door de opium?”
“Jawel, want de Hollandse zeevaarders, zowat de besten ter wereld, zeker toen, kenden de route vanuit Calcutta naar de Chinese havens waar de opium China binnengesmokkeld werd. Toen de Chinese keizer de lucratieve opiumhandel wilde verbieden vanwege het grote aantal verslaafden die dit veroorzaakte, stuurde Engeland een vlooteskader naar China, dat resulteerde in de Eerste Opiumoorlog. China verloor en moest een aantal havens openstellen voor de westerse handel, waaronder Hong Kong.”
“Maar de Chinezen zijn van oudsher bekend met het opiumgebruik.”
“Klopt, onder de ouderen, maar nu werd de jeugd ermee overspoeld en dat wilde de keizer tevergeefs stoppen.”
“Dus zo hebben de Engelsen en hun Hollandse transporteurs grof geld verdiend.”
“Maar zie de vloek die over hen is gekomen: nu vernietigen drugs hun jeugd, en nu verdienen anderen daar aan.”
“En nu zitten ze verwikkeld in een soort economische oorlog met de USA.”
“Het is weer die Monroedoctrine: ‘America for the Americans’. Ik zeg jullie: de inzet is de vernietiging van de euro als economische eenheid en het hervestigen van de Yankees als grootste westerse economische macht, tegenover de Aziatische gigant China.”
“En wij dan?”
“We zitten lekkertjes met en tussen alle drie: de Yanks, de Europeanen en de Sneesies. Gaat er eentje kapot, dan blijven er voor ons nog altijd twee over. Proost hierop!”
“En vooral proost op onze 145 jaar oude immigratie, nu de ruggengraat, het spinnewiel van onze economie.”
“Yeaah, DDD, maar dan niet zozeer Daroe, Doksa en Dansen, maar Democratie, Denken en Doen.”
“Ja, proost op DDD.”

Rappa
  1. engelsen 9
  2. india 8
  3. engelse 6
  4. zwart 5
  5. geld 5