1. vorige
  2. volgende

Lie A Kwie wil meer vrouwen in bestuurlijke topposities

Hoewel het aantal vrouwen dat de politiek binnentreedt steeds meer toeneemt, zijn er nog veel te weinig vrouwen die politiek-bestuurlijke topposities innemen. “Daar moet verandering in komen,” vindt de bestuurskundige Abigail Lie A Kwie, hoofdbestuurslid van de Pertjajah Luhur (PL).

Ze merkt op dat het parlement slechts zeven vrouwelijke volksvertegenwoordigers telt. In de raad van ministers (rvm) waren er tot voor kort één vrouwelijke minister en één vrouwelijke onderminister. Met het stopzetten van de samenwerking met de PL heeft de regering thans maar één vrouwelijke vertegenwoordiger binnen de rvm.

Lie A Kwie stelt dat de leiding van de PL zich ervan bewust is dat vrouwen ook carrière willen maken binnen de politiek. “Wij gaan voor gendergelijkheid en politieke participatie om onze rechtmatige positie in te nemen aan de onderhandelingstafel. We kunnen niet blijven werken en onze plek niet innemen binnen de politiek. Vrouwen hebben bewezen dat naast het zorgen voor hun gezin, het ook mogelijk is je plek in te nemen binnen de politiek,” betoogt de bestuurskundige.

Op de mannen doet Lie A Kwie een beroep hun vrouwen te ondersteunen. Ze verzekerde de vrouwen die politieke carrière willen maken dat het geen probleem moet zijn om op de lijst van de PL te komen als DNA-, RR- of DR-lid, zo lang ze binnen hun kernen en buurten werken. “Ik ben ervan overtuigd dat we de strijd moeten aangaan voor gelijkheid. Een ieder heeft gelijke rechten in Suriname. Het beleid van de partij is 50/50, dus 50% mannen en 50% vrouwen op politiek bestuurlijk niveau,” aldus Lie A Kwie.

  1. vrouwen 7
  2. politiek 6
  3. lie 4
  4. kwie 4
  5. vrouwelijke 4