1. vorige
  2. volgende

Geweld tegen kinderen moet aan banden

Kindermishandeling komt nog veel voor. “Het komt door een stukje cultuur om onze kinderen te disciplineren met pak slaag. Dit is in vele landen zo. De vraag is hoeveel ouders weten dat het disciplineren van kinderen ook anders kan”, zegt Maya Manohar van projectgroep Preventie en Aanpak van Kindermishandeling in Suriname (Prekimi). Ze is tevens als jurist en assistent onderzoeker verbonden aan het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR).

Recent nog is een kleuter in Suriname zodanig mishandeld door zijn stiefvader dat hij aan de verwondingen overleed. Er zijn volgens Manohar verschillende meningen over waar de grens van mishandeling ligt.
Jaarlijks wordt op 20 november de Internationale Dag van de Rechten van het Kind gevierd. Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, heeft op deze datum in 1989 een verdrag aangenomen, waarin de basisrechten van alle kinderen ter wereld zijn vastgelegd. Het recht op een eigen mening, onderdak, bescherming tegen mishandeling, spel en ontspanning zijn enkele basisrechten van kinderen.

Wereldwijd beeld
Dit jaar wordt deze internationale dag voor de 25ste keer gevierd. In verband hiermee hebben het IGSR en het Universiteitsinstituut Kinderrechten van de Anton de Kom universiteit van Suriname in samenwerking met het Unicef afgesproken om op vrijdag 21 en zaterdag 22 november hieraan aandacht te besteden. Het thema is ‘Stappen naar geweldloos omgaan met kinderen!’ Op de eerste dag vindt de evaluatie plaats van 25 jaar kinderrechten in Suriname, toegespitst op geweld tegen kinderen, terwijl de dag erna een masterclass voor kinderen wordt gehouden, zegt Manohar.

Speciaal voor deze gelegenheid komt professor Jaap Doek, internationale expert kinderrechten bij de VN, naar Suriname. Hij zal een wereldwijd beeld geven over de kinderrechten in de wereld. Ook de vertegenwoordiger van het Unicef voor Guyana en Suriname, Marianne Flach, is in Suriname. Zij gaat in op de situatie in het Caribisch Gebied. Professor Tobi Graafsma, coördinator van Prekimi, zal cijfers van een recent onderzoek naar kindermishandeling in Suriname, presenteren. Manohar zal het laatste wetgevingsonderzoek naar kindermishandeling belichten. Verder volgt er een paneldiscussie met vertegenwoordigers van verschillende ministeries. De bijeenkomsten worden gehouden in het IGSR.
  1. suriname 8
  2. kinderen 7
  3. kindermishandeling 4
  4. manohar 4
  5. dag 4