1. vorige
  2. volgende

WK 2018: Duitsland gaat voor twee op rij

Duitsland heeft als doel om het eerste land te worden - sinds Brazilië in 1962 - om de WK-beker twee keer op rij te winnen. Het team van Joachim Löw had echter geen ideale voorbereiding. Maar zoals middenvelder Toni Kroos het zegt: “We hebben vaak bewezen dat we er zijn als het begint.” Mexico wacht een ontmoedigende taak, daar het vorig jaar met 4-0 werd verslagen door het Duitse B-team in de halve finale van de Confederations Cup.

De eigenzinnige Colombiaanse coach van Mexico Juan Carlos Osorio heeft echter de beschikking over 13 spelers met meer dan 50 internationale optredens. "We gaan alles geven wat we hebben en we hebben veelzijdige spelers. Vandaag zijn er spelers die in andere posities spelen en het gaat goed, wat ons de grote kans biedt om een plan B en zelfs een plan C te hebben."

De Duitse coach Löw moet een keuze maken tussen Julian Draxler en Marco Reus op de linkerflank. Mesut Özil uit Duitsland is hersteld van een knieblessure. Hij miste de laatste oefenwedstrijd tegen Saudi-Arabië.

De voorbereidingen van Mexico voor het toernooi zijn gehinderd door blessures van twee belangrijke verdedigers. Nestor Araujo werd uit de selectie gelaten omdat hij niet was hersteld van een knieblessure. Diego Reyes is woensdag ook uitgevallen met een langdurige hamstringblessure. Hij is vervangen door middenvelder Erick Gutierrez.

De enige overwinning van Mexico tegen Duitsland in 11 internationale wedstrijden was in een vriendschappelijk duel in juni 1985. Dit wordt de vierde WK-ontmoeting van de twee landen. Duitsland won met 6-0 in de eerste groepsfase in 1978, met 2-1 in de Groepsronde van 16 in 1998 en ze scoorden 0-0 in de kwartfinales van 1986, waarbij Duitsland na een penaltyreeks (4-1) verder ging.

De Duitse Low wil de tweede coach in de geschiedenis worden die het WK twee keer op rij wint na de Italiaanse Vittorio Pozzo in 1934 en 1938. Duitsland heeft sinds 1990 bij elke WK een toppositie ingenomen en heeft de halve finales bereikt tijdens de laatste vier toernooien.

Het slaagde er niet in zijn WK openingswedstrijd in 1978 te winnen. Duitsland speelde gelijk (0-0) tegen Polen. En toch heeft Duitsland sinds zijn kwalificatie voor Rusland, meer één van zijn zes vriendschappelijke wedstrijden gewonnen. Het versloeg Saudi-Arabië met 2-0. In de groepsfase heeft Rusland de openingswedstrijd met 5-0 gewonnen van de Saudi’s.

Mexico is in zijn laatste zes WK-toernooien steeds in de groepsronde van 16 uitgevallen. Het heeft de groep van de laatste acht bereikt in eigen land in 1970 en 1986. Dit is het 16e WK van Mexico. Alleen Brazilië, Duitsland, Italië en Argentinië hebben zich vaker gekwalificeerd. Van de acht teams die zich minimaal 14 keer hebben gekwalificeerd voor het WK, is Mexico het enige dat het toernooi heeft gewonnen.

Mexico heeft zijn openingswedstrijd bij een WK niet verloren sinds het 1-0 verloor van Noorwegen in 1994. Het heeft slechts twee van zijn laatste 17 groepswedstrijden verloren bij een WK. Tegen Uruguay verloor Mexico met het kleinste verschil in 2010 en tegen Portugal werd het een 2-1 verlies in 2006.
  1. duitsland 9
  2. mexico 7
  3. laatste 5
  4. keer 3
  5. low 3