1. vorige
  2. volgende

Gouden jubileum AVD vastgelegd in zegel

Het uitgeven van postzegels is geen nieuwigheid in de wereld. “Een zegeluitgifte is een tijdstip waarbij je een moment van bijzondere activiteit in je samenleving tot uitdrukking brengt. Zeker bij gedenkzegels is dat zo. Als je waarde geeft aan je samenleving, selecteer je zulke momenten en probeer je ze te vereeuwigen” zegt John Power, directeur van het Surinaams Postbedrijf (Surpost) aan Starnieuws.
Volgens het bedrijf is het 50-jarig bestaan van de Avondvierdaagse (AVD) zo een bijzondere activiteit. Surpost heeft daarom besloten om een postzegelserie die het jubileum en het kleurrijke en bijzondere karakter hiervan herdenkt, uit te geven.“Dit ding wat ze wandelmars noemen, is een Surinaams ding en als je daarbij kan zorgen dat je het vastlegt voor het nageslacht, dan heb je een bijdrage geleverd”,benadrukt Power. Het gaat hierbij volgens hem niet om ’s maar om het vastleggen in postzegels die eeuwigdurend zijn.

Een zichtbaar tevreden Purcy Olivieira, voorzitter van de Bedrijven Vereniging Sport en Spel (BVSS), mocht de eerste postzegel kopen. “Dit is een stimulans om de activiteit nog prachtiger te maken voor die samenleving,” zegt Olivieira.

Geschiedenis vastleggen
Power legt uit dat de zegel is uitgegeven om een stukje geschiedenis vast te leggen. Er zijn zeker nog mensen die het belangrijk vinden om historische momenten van het land vast te leggen. Als ze er niet zijn, moeten we dit soort dingen zelf benadrukken en er aandacht aan besteden, voegt de Surpost-directeur eraan toe. De activiteit is ook om het belang en het bewustzijn van de filatelie te benadrukken. De uitgifte van bijzondere zegels heeft volgens Surpost commerciële, immateriële en culturele waarde die geconserveerd moet worden.

Er wordt per jaar een heel beperkt aantal speciale zegels van bijzondere momenten uitgegeven, die gedragen moeten worden door de samenleving. De oplage van de gedenkzegels voor het 50-jarig bestaan van de AVD is beperkt. Op de twee individuele postzegels staan moderne kotomisi's en op de speciale first-day cover is een inheemse groep te zien.

Raoul Lith
  1. bijzondere 5
  2. activiteit 4
  3. samenleving 4
  4. surpost 4
  5. postzegels 3