1. vorige
  2. volgende

Schoolbussen rijden donderdag normaal

De schoolbussen zullen donderdag normaal rijden. Ook de boten die kinderen vervoeren, zullen hun diensten verlenen. Woensdag heeft een deel van de bus- en boothouders geen schoolkinderen vervoerd omdat de overheid niet op tijd had betaald. Voorzitter Kenneth Themen van de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS) zegt aan Starnieuws dat in de vakantie de ondernemers niks ontvangen. Zij zaten behoorlijk krapjes, waardoor een deel geen brandstof heeft kunnen kopen.

Hoewel de leden van de OBS nu wel uitbetaald zijn, heeft de organisatie nog meer problemen die opgelost moeten worden. De komende week zal het bestuur met de leiding van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling om de tafel zitten. De basiszorgverzekering zal dan aan de orde komen. Themen legt uit dat de chauffeurs van de bussen en werknemers van boothouders verzekerd moeten worden. Het gaat om ongeveer SRD 165 per persoon per maand. De werkgevers zijn verplicht de helft te betalen.

Themen merkt op dat de chauffeurs al te kennen gegeven hebben dat ze niet uit hun salaris de verzekering zullen kunnen betalen. Ook hun gezin moet worden verzekerd. "De bushouders kunnen niet zeggen aan de chauffeurs dat op basis van de wet ze de helft moeten betalen, anders blijven ze weg. Er zijn niet zoveel mensen met een groot rijbewijs", stelt Themen.

Ook bij het Nationaal Vervoers Bedrijf (NVB) zijn er problemen. Daar is indertijd volgens Themen SRD 2 miljoen van de rekening gehaald door het kabinet van de vicepresident om de Particuliere Lijnbushouders Organisatie te betalen. Dat geld moet worden teruggestort, anders zijn de salarissen van november en december niet veiliggesteld.
  1. themen 5
  2. betalen 4
  3. boothouders 3
  4. organisatie 3
  5. chauffeurs 3