1. vorige
  2. volgende

Nog geen besluit Newmont over 'Merian Goud-project'

Newmont, de Amerikaanse mijnbouwgigant, heeft nog geen besluit genomen over de op te zetten mijn in het Merian-gebied in oost-Suriname. De raad van bestuur van Newmont zou op 23 april een besluit hierover nemen, maar heeft dit uitgesteld. Starnieuws verneemt dat Newmont nog enkele zaken wil doornemen met Suriname.

De goud-overeenkomst tussen Suriname en Surgold (joint-venture Newmont en Suralco)is in november vorig jaar getekend. Newmont had 80% aandeel in Surgold, maar bezit intussen de volle honderd procent. De verkoop van de aandelen heeft Alcoa US$ 18 miljoen dollar na belastingen, opgebracht. Newmont wil alle plooien gladgestreken hebben, voordat het besluit wordt genomen om de goudmijn op te zetten, waar Suriname zich voor 25% zal inkopen. Dit geld moet op de kapitaalmarkt worden geleend.

Welke punten Newmont wil bespreken met de regering is nog niet duidelijk. De raad van bestuur heeft besloten opnieuw te praten met Suriname voordat een definitief besluit wordt genomen. Volgens verwachting zal nog in het tweede kwartaal de knoop worden doorgehakt. In het Merian-gebied ligt er volgens studies die gemaakt zijn 3.6 miljoen troy ounces goud als reserve.
  1. newmont 7
  2. suriname 5
  3. besluit 4
  4. genomen 3
  5. zetten 2