1. vorige
  2. volgende

COMMENTAAR: Surinamers weer gepasseerd

DE BENOEMING VAN Dean Gorré tot bondscoach van Suriname is volgens Winston Morman, voorzitter van de Vereniging van Voetbaloefenmeesters in Suriname coaches in het verkeerde keelgat geschoten. Hun verbazing komt vooral door de benedenmaatse prestatie van Gorré in zijn eerste leven als Surinaams bondscoach. Gelet op het feit dat de Vereniging heel lang niets van zich heeft laten horen, rijst de vraag of Morman inderdaad de mening van de oefenmeesters uitdraagt.

Er is sprake van grote inactiviteit en omdat het heel lang is stil gebleven rond de Vereniging mag wel openheid van zaken worden gegeven, bijvoorbeeld over de bestuurssamenstelling, diens rechtmatigheid en het al dan niet uitbrengen van jaarverslagen. In elk geval gaat de voorzitter wel elk jaar in op de uitnoding om het jaarlijkse voetbalcongres in Nederland bij te wonen.

Ondanks de vele vraagtekens heeft Morman een punt. De SVB heeft in de periode Gorré-1 veel meer geïnvesteerd dan op momenten dat een Surinaamse coach aan het roer stond. Men zou zeggen dat onder de Nederlander Gorré niets aan het toeval is overgelaten, maar toch werd Natio vroeg uitgeschakeld.

Dat de SVB op zoek gaat naar een buitenlandse coach is een klap in het gezicht van Surinaamsde trainers/coaches. Prestaties van topteams bewijzen wat Surinamers kunnen bij de vorming van spelers. Waarom niet eerst in eigen kring rondgekeken naar een geschikte coach/trainer? Gorré heeft het voordeel van de twijfel gehad, maar heeft zijn missie doen mislukken. Waarom in zo een belangrijke zaak een tweede kans? Surinaamse voorgangers hebben het vaak beter gedaan.

Het getuigt ook niet van respect en collegialiteit dat de Nederlander Gorré meerdere malen in het openbaar afgaf op Surinaamse collega's. Succes is alleen verzekerd als alle belanghebbenden goed met elkaar overweg kunnen en alle neuzen in één richting wijzen. Hij zou juist de samenwerking moeten aangaan om een beter beeld van de Surinaamse spelers spelers te krijgen. Trouwens, niemand kent een kind beter dan de ouders zelf.

Het lijkt er erop dat Gorré niet heeft geleerd van zijn fouten, want ook nu heeft hij op een lokaal station laten weten dat hij liever met een volledign Nederlandse staf wil werken. Ook de SVB faalt in dezen. Een buitenlandse coach halen kan zijn goede kant hebben, maar het bondsbestuur zou erop moeten staan dat lokale coaches tenminste ondersteunend zijn. Zij zouden zeker van toegevoegde waarde voor Gorré zijn.

  1. gorre 8
  2. surinaamse 4
  3. morman 3
  4. vereniging 3
  5. svb 3