1. vorige
  2. volgende

Geld dorpsbossen weg bij dorpsleiders

PARAMARIBO, 26 apr – Dorpsleiders of kapiteins mogen niet langer de opbrengsten houden uit de bossen rond hun gemeenschappen. Dit meldt de Ware Tijd. De bevoegdheid om te bepalen wat er met het geld gebeurt verschuift naar de districtscommissaris. Yvonne Pinas (NDP), districtscommissaris van Brokopondo, is blij, maar niet haar partijgenoot Frederik Finisie.

Die is kapitein van Jaw Jaw, Boven Suriname, en parlementariër. RO en ook anderen hebben vaker kritiek geleverd op de benuttingspraktijk van de zogenaamde gemeenschapsbossen. Dorpsleiders wordt vaker verweten dat ze geld uit houtkapwerk in eigen zak steken. Het gaat nu naar een algemene pot, het Districtsfonds, een actie waar dus niet iedereen vrolijk van wordt. ” Zoveel brengen die bossen niet op en de kapitein doet vaak het meeste werk. Nu moeten we gaan bedelen om geld om dingen voor de gemeenschap te doen”, zegt Finisie.

Voor hem is het laatste woord nog lang niet gezegd. Pinas kan intussen haar geluk niet op: “Het is de bedoeling dat de mensen uit de dorpen zelf met ideeën komen waar het geld aan besteed kan worden. Doordat ik als districtscommissaris nu zeggenschap heb, kan ik ervoor zorgen dat de hele gemeenschap er beter van wordt en niet alleen de kapitein. Sommigen van hen zijn wel boos over de nieuwe werkwijze.” Volgens RO is het geld echt voor het dorp waar het is opgebracht. Het Districtsfonds moet met lokaal inkomen plaatselijke ontwikkeling financieren.

  1. geld 5
  2. districtscommissaris 3
  3. kapitein 3
  4. dorpsleiders 2
  5. bossen 2