1. vorige
  2. volgende

Het thema van migranten is een heet hangijzer aan het worden op het westelijk

DEN HAAG - Het thema van migranten is een heet hangijzer aan het worden op het westelijk halfrond. Albert Ramdin, plaatsvervangend secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), verwacht dat er spoedig "hoog politieke dialoog" hierover gevoerd zal moeten worden. 

Vele landen, ook in het Caribisch Gebied, hebben hun immigratiebeleid aangescherpt of zijn dat strikter aan het uitvoeren. "Mogelijkerwijs dat tijdens de top van de Amerika's in Panama in april 2015 deze kwestie hoog op de agenda zal staan", zegt Ramdin aan de Ware Tijd.

De regering van de Bahama's, onder leiding van premier Perry Christie, heeft vorige week aangekondigd dat alle illegalen in het land een paspoort moeten hebben. "Deze maatregel is vooral voor de Haïtiaanse migranten een probleem aangezien zij als illegalen naar het eiland zijn gekomen en geen documenten hebben", reageert Ramdin. Een groot deel van de Haïtianen, inclusief hun kinderen, loopt daarom het risico om uitgezet te worden.

Ramdin heeft vorige week alle politieke leiders in Haïti opgeroepen om de impasse in het land te doorbreken in het belang van de democratie en van de vooruitgang die de afgelopen jaren tot stand is gekomen. "Als Haïti niet spoedig verkiezingen voor een deel van de Senaat en het gehele Huis van Afgevaardigden organiseert, zal er in januari 2015 een situatie ontstaan van een parlementair vacuüm. Dit zal betekenen dat  president Michel Martelly per decreet zal moeten regeren."
  1. ramdin 4
  2. migranten 2
  3. hoog 2
  4. politieke 2
  5. vorige 2