1. vorige
  2. volgende

Blijde gezichten bij startsein rehabilitatie beddenhuis AZP

Na een lang voorbereidingstraject is donderdag het startsein gegeven voor de rehabilitatie van het beddenhuis van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Volgens planning gaat de aannemer Zheng Jiang No2 Construction and Engineering Co LTD 18 maanden over dit project doen. “Het is inderdaad een belangrijk moment,” zegt Claudia Marica-Redan, directeur van AZP. Ze merkt op dat de voorbereidingen sinds 2012 zijn begonnen.

De 5e etage van het ziekenhuis is conform planning ter beschikking gesteld op 25 mei aan de aannemer om te starten met de voorbereidingen en de sloopwerkzaamheden. “Voor het ziekenhuis is het elke dag weer een zware uitdaging, aangezien wij onze dienstverlening normaal moeten voortzetten,” stelt Marica-Redan. De AZP-directeur vraagt begrip en medewerking van de samenleving voor de overlast die er zal zijn tijdens de constructieperiode. Ze geeft aan dat deze werkzaamheden van groot belang zijn daar “het een stap is naar betere zorg”.

De aannemer heeft aangegeven de beste kwaliteit te leveren. “Ook zullen we in goed contact blijven met het PMU IPP en het AZP en de andere contractors om het project succesvol af te ronden”. Hij geeft aan dat de veiligheidsvoorwaarden stipt opgevolgd worden en zo ook de bouwtekeningen om een topkwaliteitsproject op te leveren.

“Het Academisch Ziekenhuis is een ziekenhuis van standaard in de republiek Suriname,” zegt minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. Hij vertelt aanwezigen dat hij persoonlijke ervaringen met het ziekenhuis heeft, omdat zijn moeder er jarenlang heeft gewerkt en hij er als jeugdige vaker kwam. Hij kent het ziekenhuis in alle glorie.

In zijn toespraak, namens de regering, gaf de minister aan dat de uitvoering van het project cruciaal is voor de gezondheidszorg in Suriname. Het is het grootste en enige Academisch Ziekenhuis in Suriname. Het blijven garanderen van de zorg is afhankelijk van dit project, rehabilitatie van het beddenhuis, maar ook de overige projecten gekoppeld aan de OFID projecten, waaronder nieuwbouw operatiekamers en uitbreiding van de Intensive Care unit. Dit moet zo snel als mogelijk worden uitgevoerd. Terwijl de projecten gaande zijn, blijft het ziekenhuis operationeel, met de garantie op goede gezondheidszorg voor de gemeenschap. Dit is volgens Dodson een flinke uitdaging. Namens de regering sprak hij de hoop uit om aan het begin van 2020 het project opgeleverd te hebben.

Dodson legde uit dat de Staat in 2014 een financieringsovereenkomst getekend heeft met het Opec Fund for International Development (OFID) om de gezondheidsfaciliteiten in Suriname te verbeteren. De financiering bestaat uit meerdere componenten die als een geheel moeten worden gezien. Het gaat om de verbetering van eerstelijnszorg door de bouw van zeven nieuwe RGD-poliklinieken, verbetering van de tweede en derdelijnszorg door rehabilitatie van het beddenhuis, nieuwbouw zes operatiekamers inclusief sterilisatiekamer en de renovatie van de Intensive Care.

Raoul Lith
  1. ziekenhuis 9
  2. project 5
  3. azp 4
  4. suriname 4
  5. rehabilitatie 3