1. vorige
  2. volgende

Oppositie dient initiatiefvoorstel dubbele nationaliteit in

Oppositieleden van De Nationale Assemblee (DNA) hebben de wetswijziging van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) omtrent het verlenen van de dubbele nationaliteit voor bijzondere personen in diaspora ingediend als initiatiefvoorstel. Dat heeft plaatsgevonden op donderdag 27 november 2014 en het stuk is ondertekend door de oppositieleden Hesdy Pigot, Arthur Tjin A Tsoi en Patrick Kensenhuis van de NPS, Asiskumar Gajadien van de VHP, Guno Castelen van de SPA en Ronny Asabina van de BEP. Volgens informatie wilden ook de Abop-leden Ronnie Brunswijk en Marinus Bee graag hun handtekening als ondersteuning bijplaatsen. Bekend is dat de NPD’ers Melvin Bouva, Jenny Warsodikromo en Ricardo Panka ook al bezig waren om het initiatiefvoorstel klaar te krijgen voor indiening. Men denkt dat dit wetswijzingsvoorstel in januari kamerbreed aangenomen kan worden. De oppositie zal als tegenprestatie van de goedkeuring van haar voorstel quorum verlenen tijdens de begrotingsbehandelingen.

Bijzondere personen
Het voorstel houdt in het wijzigen van de Wet op Nationaliteit en Ingezetenschap. Indien deze wet wordt aangenomen, kunnen bijzondere personen in diaspora in aanmerking komen voor de dubbele nationaliteit. Wie in aanmerking komt voor deze unicum, bepaalt de regering. De SVB heeft dit wetsvoorstel voorbereid, om nu eindelijk gebruik te kunnen maken van voetballers in diaspora. Landen als Trinidad & Tobago en Jamaica uit onze regio hebben dat allang gedaan en ook het Wereldkampioenschap (WK) voetbal gehaald. De SVB wil dezelfde weg bewandelen. SVB-voorzitter heeft op verschillende podia aangegeven dat een WK in dit stadium alleen gehaald kan worden, als we gebruik kunnen maken van voetballers in diaspora, waaronder de Surinaamse Nederlanders.

Veel belangstelling
De SVB heeft niet stilgezeten de afgelopen periode. Nadat ze het wetsvoorstel had gedeponeerd bij de DNA en alle 51 parlementariërs, heeft men Wooter Academy in Nederland aangetrokken als partner op de voetballers in diaspora te mobiliseren. Het doel is het halen van WK 2018 in Rusland. Intussen heeft een batterij aan topspelers uit Nederland die niet voor Oranje (Nederlandse selectie) kunnen spelen, zich bereid verklaard om voor de Surinaamse Natio uit te komen. Enkele klinkende namen zijn Kelvin Leerdam (Vitesse), Marvin Emnes (Swansea City), Glynor Plet (Zulte Waregem), Ridgeciano Haps en Mikhail Rosheuvel (beiden AZ), Gianni Zuiverloon en Mitchell Schet (beiden ADO Den Haag), Steve Olfers (Telstar), Rodney Ubbergen en Genaro Snijders (beiden FC Oss), Evander Sno (KVC Westerlo) en Sidney Schmeltz (Hartlepool United). De lijst bestaat uit zo’n 100 spelers. Als mogelijke bondscoaches worden namen van Henk ten Cate en Stanley Menzo genoemd.

Officieuze Natio
Het ligt in de bedoeling om een officieus nationaal elftal van Suriname samen te stellen met spelers in diaspora aangevuld met lokale spelers die aan de eisen voldoen. Eind december moet dit team dat een oefenwedstrijd spelen in Suriname. W Connection uit Trinidad & Tobago zal de mogelijke tegenstander zijn. De delegatie die uit 20 man moet bestaan (inclusief 15 spelers) zal rond 22 december in Suriname moeten zijn. De SVB heeft de Fifa zover gekregen om de verzekering van de spelers op zich te nemen. Zowel de Wereldvoetbalbond (Fifa) als de regionale voetbalbond (Concacaf) kijkt reikhalzend uit naar de verrichtingen van de DNA omtrent de aanname van het wetsvoorstel. Voor hen zal het wereldnieuws betekenen als deze wet wordt aangenomen.

Jaswant Gajadien

  1. svb 6
  2. diaspora 6
  3. spelers 5
  4. dna 3
  5. surinaamse 3