1. vorige
  2. volgende

Schade beperkt van krachtige beving Venezuela

De schade van de krachtige aardbeving die zich gisteren heeft voorgedaan voor de oostkust van Venezuela is beperkt gebleven. De beving met een kracht van 7.3 heeft grotendeels arme vissersgemeenschappen getroffen. De kracht van de beving heeft gebouwen in de Colombiaanse hoofdstad Bogota geschud. In delen van Trinidad en Tobago viel zelfs de stroom uit.

Maar de diepte van de beving - 123 km onder de oppervlakte – lijkt de schade te hebben ingedampt. Venezolaanse functionarissen zeiden dat er geen directe meldingen waren van gewonden. Twee bronnen bij het staatsoliebedrijf PDVSA vertelden Reuters dat de raffinaderijen en olievelden van het Opec-lid normaal werkten. PDVSA reageerde niet onmiddellijk.

Venezuela is niet in een positie om om te gaan met een natuurramp. Het worstelt al met een verlammende economische crisis. Er zijn ernstige tekorten aan van alles van medicijnen tot basisbenodigdheden als kip en melk. Ziekenhuizen zijn nauwelijks in staat te functioneren.

De trilling - één van de sterkste ooit van het land – deed zich om half zes in de middag voor. (2131 GMT). Langs de pittoreske, met palmbomen bezaaide noordkust van Venezuela zeiden inwoners dat de lange aardbeving angstaanjagende was en de mensen bang de straat op renden.

De schade in Caracas was beperkt, maar de beving deed de bovenste vijf verdiepingen van een verlaten wolkenkrabber van 45 verdiepingen, bekend als de 'Toren van David', vallen, zei minister-president Nestor Reverol. De toren, oorspronkelijk bedoeld als een bankcentrum is sinds 1994 verlaten. Laer werd het bezet door krakers. De toren domineert de skyline van Caracas. Het kenmerkt zich in het televisiespionagedrama 'Homeland' van de VS. Foto's na de beving toonden de bovenste verdiepingen van het gebouw, die onafgemaakt zijn, zijwaarts leunend.

Uit het oosten riep de gouverneur van Sucre op tot kalmte. "Word geen slachtoffer van psychologische terreur, berichten over een tsunami en zo", zei gouverneur Edwin Rojas, die tot de Socialistische Partij van president Nicolas Maduro behoort.

De aardbeving werd gevoeld in hoofdstad Caracas, het naburige Colombia en nabijgelegen eilandstaten zoals Trinidad en Tobago, en St. Lucia, in het westen en noorden. In Trinidad en Tobago waren er aanvankelijk meldingen van enkele scheuren in gebouwen, auto's beschadigden toen er betonresten op vielen en was er sprake van stroomonderbreking. Op de snelwegen in Port of Spain waren er verkeersopstoppingen, maar er waren ook geen directe meldingen van slachtoffers. Ook in Suriname is de beving gevoeld.

De Colombiaanse regering zei dat het land ook ongedeerd was, hoewel de arbeiders uit hoogbouwblokken in de bergachtige hoofdstad Bogota werden weggeslingerd. "Het was een moment van paniek, we dachten het ergste," zei Jimena Valencia, een 29-jarige beheerder in het noorden van Bogota.

Het Amerikaanse Pacific Tsunami Center annuleerde een eerdere waarschuwing voor een mogelijke tsunami langs de kust bij het epicentrum, zo'n 190 kilometer van Cumana. Geofysicus van het Amerikaanse Geological Survey, Jessica Turner, zei dat de diepte van de aardbeving een deel van de trilling heeft geremd.
"Een schok van 7,3 magnitude zal enige schade veroorzaken, vooral omdat op dit gebied structuren kwetsbaar zijn. De aarde kan een deel van de energie opnemen, maar een aardbeving van 7.3 produceert veel energie ", zei ze.
  1. beving 6
  2. aardbeving 5
  3. schade 4
  4. venezuela 3
  5. hoofdstad 3