1. vorige
  2. volgende

Bigi Poika wil af van kapitein

PARAMARIBO - Wij als bewoners van Bigi Poika lusten de kapitein helemaal niet meer. Unu kon weri nanga na vrouw disi. Ze telt ons niet.” Dit zegt Ivanildo Ijunakame, woordvoerder van een actiegroep die al maandenlang protesteert tegen het wanbeleid van dorpskapitein Anesta Jagendorst.

Hij vertelt in gesprek met dWT dat op een recente dorpsvergadering is besloten de kapitein niet meer de gelegenheid te geven om te functioneren als gezagdrager in het gebied. "Ze moet nu gewoon plaatsmaken, het is genoeg geweest. Er is niets veranderd sinds ze in juni had beloofd dat zaken zouden veranderen."

Ze gebruikt 22.000 hectare gemeenschapsbos die aan het dorp is geschonken door de staat voor eigen belang. Ze woont niet eens hier." Zelf beslissen Ijunakame die ook aast op de functie van kapitein zegt dat Jagendorst, die vijf jaar geleden werd aangesteld, zich niet druk maakt om de ontwikkeling van het dorp. "Het hele dorp beklaagt zich over haar optreden. Het is iets dat al lang speelt en er moet nu een eind aan komen zodat wij ons gebied tot ontwikkeling kunnen brengen."

Waarnemend districtscommissaris Theresia Cirino zegt dat ze op de hoogte is van de situatie, maar dat uiteindelijk de dorpsbewoners zelf bepalen of de kaptein moet opstappen. "De overheid bemoeit zich niet daarmee." Ze zegt dat zij officieel nog rapportage moet ontvangen van haar vertegenwoordigers die op de laatste dorpsbijeenkomst aanwezig waren. "Ik weet wel dat de spanning niet zo erg is als voorheen. De mensen krijgen de ruimte om alles te bespreken en hun besluit te nemen of er verkiezingen moeten worden gehouden voor een nieuwe kapitein."

  1. kapitein 4
  2. zegt 4
  3. dorp 3
  4. ijunakame 2
  5. jagendorst 2