1. vorige
  2. volgende

Certificering boeren opent weg voor grootschalige ananasexport

PARAMARIBO - Ananasboeren in vooral de dorpen Redi Doti en Pierrekondre zijn recent gecertificeerd voor biologische teelt. Dit maakt het voor de ananasindustrie mogelijk om de vrucht op vrij grote schaal te verwerken en af te zetten. “Wanneer alles goed op de rails staat, denken wij op jaarbasis ongeveer driehonderdduizend kilo te kunnen afnemen als ananasfabriek”, zegt initiatiefnemer Ruud Souverein. Dat levert tussen de dertig- en honderdduizend kilo verwerkt product op voor export naar een agent die markten in Polen, Duitsland en Nederland bedient. Het gaat om gedroogde en gekonfijte ananas.

De cijfers zijn het resultaat van projecties die gemaakt zijn samen met de afnemer, waardoor die weet wat hij mag verwachten. "Er is veel vraag en de prijs is goed." De voorbereidingen van het project lopen al geruime tijd, maar de certificering van de boeren was cruciaal. Een vertegenwoordiger van het internationale bedrijf Control Union Certification heeft alle boeren bezocht en is tevreden. Dat komt volgens Souverein omdat de boeren al lang op biologische wijze ananas verbouwen. "Er was slechts één aanmerking: de suiker die bij de verwerking gebruikt wordt, moet ook biologisch zijn." Die suiker zal nu geïmporteerd worden.

De verwerkingsfaciliteit die in de omgeving van de dorpen staat, krijgt een in China gekocht droogapparaat dat nu wordt geïnstalleerd. Daarmee komt een droogkamer beschikbaar. Een Canadese consultant komt in november om die te inspecteren en te testen. Souverein: "Dan hebben we een fabriekje waarmee we de komende jaren zeker vooruit kunnen." De ondernemer zegt dat natuurlijk naar een moderne fabriek wordt gestreefd, maar denkt in fasen en ziet dat pas later gerealiseerd.

Op dit moment zijn er in principe vijftig boeren betrokken bij dit project. "Een aantal moet nog planten." De verwachting is dat medio volgend jaar het aanbod van de boeren zijn piek moet hebben bereikt. "Het is een stapsgewijs proces", legt Souverein uit. Op de vraag of de export de lokale markt niet negatief zal beïnvloeden, antwoordt hij ontkennend. Hij stelt dat in 2016 ongeveer twintigduizend kilo ananas is afgenomen en dat was toen wel merkbaar. Er was wat schaarste en de prijzen gingen omhoog. Het vorig jaar bleek dit stukken minder te zijn. Nu is er zelfs sprake van een overschot.

  1. boeren 5
  2. souverein 4
  3. kilo 3
  4. ananas 3
  5. komt 3