1. vorige
  2. volgende

Oppositie wantrouwt idee ‘schaduwbegroting’

PARAMARIBO, 29 apr – De oppositie heeft zich in het parlement uiterst kritisch getoond over het idee van een schaduwbegroting. Deze paralellbegroting moet volgens een staatsbesluit de regering in staat stellen ongehinderd uitgaven te plegen. Winston Jessurun (Nieuw Front/DA 91) vreest het ergste.

Op de schaduwbegroting komt bijvoorbeeld een bedrag voor van zes en tachtig miljoen Surinaamse dollar (ongeveer twintig miljoen euro). Dit bedrag is ‘begroot’ voor energiebedrijf EBS. Maar Jessurun wijst erop dat voor EBS al honderd miljoen Surinaamse dollar (ongeveer vijf en twintig miljoen euro) is opgebracht op de regeringsbegroting. Deze wacht nu op behandeling in het parlement. Jessurun ziet al gebeuren dat tientallen miljoenen nooit verantwoord zullen worden. De schaduwbegroting hoeft namelijk niet te worden goedgekeurd door de regering.

Volgens het staatsbeluit (door de president vervaardigde wetgeving,red.), komt er een fonds ‘ter versterking van de constitutionele functie van de regering en de president.’ Zowaar een mondvol. Maar volgens Arthur Tjin Atsoi (Nieuw Front/NPS) is het vrijwaren van verantwoordingsplicht een schending van comptabele wetgeving. Voor publieke werken en opdrachten hoeven geen publieke aanbestedingen worden gehouden. Met alle ‘onzichtbare fondsen waar het bureau van de president al over beschikt, wordt de chaos alleen maar groter. “Het staatsbesluit moet zo snel mogelijk worden ingetrokken”, aldus Tjin Atsoi.

  1. miljoen 4
  2. schaduwbegroting 3
  3. regering 3
  4. jessurun 3
  5. president 3