1. vorige
  2. volgende

SLM presenteert herstelplan

PARAMARIBO - SLM heeft twee weken terug een nieuw businessherstelplan gepresenteerd aan de aandeelhouders. “Het ziet ernaar uit dat na een periode van twaalf verlieslatende jaren er weer winst zal worden gemaakt binnen de komende drie jaar. Het bloeden moet stoppen.” Dit zei minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie waar het staatsbedrijf onder valt, donderdagavond in De Nationale Assemblee. President Desi Bouterse heeft intussen zijn goedkeuring aan het plan gegeven.

In het plan staat dat de SLM terug gaat naar zijn 'corebusiness, namelijk het vervoeren van passagiers. Alle andere activiteiten zullen kritisch worden bekeken. Dit geldt vooral voor de catering en hospitality business waarmee de vliegmaatschappij zich de afgelopen jaren heeft beziggehouden. Het afstoten van dochterondernemingen is een van de noodoplossingen. De SLM zal in de komende drie jaar naast het vervoeren van passagiers zwaar letten op planning en onderhoud van de vloot.

Volgens minister Pengel komt het verlies van de SLM vooral door achterstallig onderhoud. "Het heeft het bedrijf in de afgelopen jaren heel veel geld gekost, waarbij zelfs vliegtuigen moesten worden ingehuurd." Minister Pengel benadrukt dat redden van de SLM vooral de verantwoordelijkheid is van directie en het personeel samen. Hij heeft hun dit dan ook gezegd en opgeroepen de verstoorde relatie niet langer in de publiciteit uit te vechten.

Aan de directie is de opdracht gegeven om in overleg te treden met de bond. De vakorganisatie is door de minister geïnformeerd over de nieuwe ontwikkelingen en dat de directie het vertrouwen geniet van de aandeelhouders. Hij heeft er vertrouwen in dat het plan de komende drie jaar vruchten zal afwerpen. "Belangrijk voor ons is de continuïteit van het bedrijf. Het is niet uitgesloten dat er impopulaire maatregelen genomen zullen worden gaandeweg het proces van het gezond maken van de SLM."

  1. slm 6
  2. minister 4
  3. jaren 3
  4. komende 3
  5. jaar 3