PARAMARIBO - Suriname kan doorgaan voor een 'high-end' toerismebestemming, wanneer er meer locaties komen die de 'high-end' toerist kunnen bedienen. Dat is de stellige overtuiging van Claudia Langer die al sinds het jaar 2000 actief Suriname promoot en ‘verkoopt’ in Duitstalige landen. “Als ik denk aan 'high-end', denk ik aan bestemmingen als Kabalebo, Danpaati, Frederiksdorp. Ook Palumeu en Awarradam zouden daaraan kunnen voldoen, maar dan moeten deze bestemmingen een beetje een opknapbeurt krijgen”, legt Langer uit.
De touroperator die de bestemmingen Suriname, Guyana en Frans-Guyana verkoopt, legt uit dat Suriname het als onderdeel van een drielanden-toerismeproduct vooral zou moeten hebben van de cultuur als sterk punt. "Suriname doet het zo gek niet binnen dit concept. Frans-Guyana hanteert Europese prijzen, waardoor de prijs-kwaliteitverhouding niet in balans is. Guyana is heel goed bezig het eigen land te positioneren op de Duitse en Zwitserse markt, maar heeft niet de cultuur behouden zoals Suriname", legt Langer uit.
De uitbater van de Suriname Travel Organisation in Duitsland legt uit dat de Duitse markt niet is als de Nederlandse markt. "Duitsers, mijn klanten, die hebben geen moeite met de prijs van de bestemming Suriname. Ook ik vind Suriname geen dure bestemming. Als ik kijk hoeveel werk de mensen verzetten en wat de toeristen ervoor terugkrijgen dan is het niet duur. Je kan niet zitten in Kabalebo en dan verwachten dat je er voor een appel en ei vertoeft."
Langer vindt wel dat de geleverde diensten goed moeten zijn. "Duitsers betalen graag, zeker ook omdat ze de natuur willen meemaken, maar dan moeten de gidsen bijvoorbeeld goed zijn. En hoewel dat al enige tijd verbeterd is, moet het nog een stuk beter. Ook zie ik dat bestemmingen steeds meer lodges bijbouwen. In mijn beleving kunnen ze liever datgene wat ze hebben beter maken. Duitsers hebben liever kleine groepen, waardoor er meer aandacht is voor individuele wensen."
De touroperator die al ongeveer een maand in Suriname vertoeft om de verschillende bestemmingen te bezoeken en aan haar klanten aan te bevelen, vindt het erg belangrijk dat Suriname meer stopt in de internationale promotie van het land. "Dat gebeurt helaas nog veel te weinig, waardoor het land niet naar de volgende versnelling kan gaan", legt zij uit. "Guyana dat ongeveer hetzelfde product biedt qua natuur, heeft dat ingezien. Het door Guyana ingehuurde marketingbureau in Duitsland houdt presentaties voor reisorganisaties. Daardoor wordt de bestemming natuurlijk populairder", weet Langer. Zij heeft in de afgelopen achttien jaar wel gezien dat het Surinaamse product is verbeterd, "en dat moeten meer mensen zien."