1. vorige
  2. volgende

Somohardjo: Meerderheid van het volk zit bij de oppositie

Paul Somohardjo fractievoorzitter van de Pertjajah Luhur, heeft maandag officieel in het parlement bekendgemaakt dat zijn fractie en zijn partij niet langer tot de coalitie behoren. “In ons is het vertrouwen opgezegd. Maar het volk moet weten dat het niet gaat om verraad”, zei Somohardjo. Hij bedankte zijn voormalige coalitiepartners voor de tijd waarin zij hebben samengewerkt. “Wij gaan de regering nu kritisch volgen en begeleiden, ik moet wel constateren dat de meerderheid van het volk, de massa aan deze kant van de tafel zit”, zei hij verwijzend naar de stoelen van de oppositie in het parlement.

Somohardjo zegt niet te kijken naar het aantal zetels in het parlement, bestaande uit de partijen van het Nieuw Front, de BEP en nu ook de Pertjajah Luhur het aantal zetels heeft van 22, maar naar het aantal stemmen die deze partijen vertegenwoordigt in het college. “Neemt u dat ter harte” zei hij nog aan zijn voormalige partners van de Mega Combinatie. Hij feliciteerde de nieuwe ministers en onderminister en zei erbij dat al de nieuwe ministers en de onderministers geen onbekenden voor hem zijn en ook tot zijn gelederen hebben behoord.

Marinus Bee (A Combinatie/ABOP) reageerde door Somohardjo aan te geven dat die het totaal mis heeft wanneer het aantal stemmen dat bij de uitslag van de verkiezingen in 2010 hebben gegolden, als uitgangspunt worden gebruikt. “Vier jaar later ziet de situatie er totaal anders uit, kijk maar naar mijn partij, die gegroeid is en uit alle etnische groepen bestaat”. Bee merkte verder op, blij te zijn met hoe de regering binnen een week gezorgd heeft voor aanvulling van het regeerteam. Die aanvulling zou een evenredige vertegenwoordiging zijn vanuit de etnische groepen in de samenleving.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings Simons vermaande de sprekers geen verkiezingspraatjes te houden. Die stemmen vragen van ons dat wij het gat in het beleid niet groter maken dan het is. Het kost ons straks na de verkiezingen zeven tot acht maanden om nieuw beleid te maken dus laten wij nu over gaan tot de begrotingsbehandeling”.
  1. somohardjo 4
  2. aantal 4
  3. parlement 3
  4. stemmen 3
  5. pertjajah 2