1. vorige
  2. volgende

‘Anthony Nesty moeten we altijd waarderen!’

PARAMARIBO - Tijdens een gala-avond die was omkleed met zang en dans heeft zwemvereniging De Dolfijn vrijdagavond langs het bad hulde gebracht aan zijn bekendste lid Anthony Nesty. De oproep van Iwan Tseng bij de viering van dertig jaar Olympisch goud van Surinames Golden Boy was kristalhelder: “Anthony Nesty moeten we altijd waarderen!”

De voorzitter van de Vereniging Lichamelijke Opvoeding Sport en Spel (Vloss) gaf direct een voorschot en spelde Nesty ter plekke een gouden pin op. "Anthony Nesty is een legendarische zwemmer, een super vlinderslagzwemmer die Suriname zijn leukste moment in de sport heeft bezorgd", zei Tseng doelend op 21 september 1988 toen Nesty de wereld schokte met de gouden medaille op de 100 meter vlinderslag tijdens de Olympische Spelen in Seoul, Zuid-Korea.

"Een markante dag voor Suriname", beaamde minister Lalinie Gopal van Sport- en Jeugdzaken. Ze roemde Nesty om de "grote offers die hij heeft gebracht en vele uitdagingen die hij moest trotseren". Volgens de bewindsvrouw is Nesty een "grote inspirator" voor Suriname. "Daarom moeten we dit historisch moment levend houden." Neusje van de zalm vrijdagavond was het onthullen van een nieuwe 'kop' van Surinames grootste zwemmer. De invite only-gala avond werd in aanwezigheid van de gehele familie Nesty onder meer opgefleurd door mannenkoor Harmonie.

Ook werden videoboodschappen van oud-pupillen van Nesty afgedraaid, terwijl er een slideshow was van foto's van de Golden Boy. Echter, het grootste gejoel klonk toen de historische race werd getoond en Rachidi Sanches daarna 'Hero' vertolkte. En die held blijkt Nesty niet alleen voor Suriname(rs) te zijn. "He is a great coach, a great person but an even better role model. He inspired me to be a better person", zei een oud-zwemmer van de University of Florida, waar Nesty sinds juni dit jaar hoofdcoach van het mannenteam is.

  1. nesty 11
  2. anthony 3
  3. sport 3
  4. zwemmer 3
  5. suriname 3