1. vorige
  2. volgende

De geschiedenis en cultuur van de Ashanti

PARAMARIBO - Momenteel vertoeft in Suriname koning Otumfei Osei Tutu II van het Ashanti-koninkrijk in Ghana. De Ashanti-koning wordt nog steeds gezien als de spirituele leider van de Ashanti-regio met als thuisbasis, de Kumasi. De Ashanti (of Asante) is een etnische groep in het zuiden van Ghana bestaande uit ruim anderhalf miljoen man, die een dialect van het Akan spreken. Het grootste deel woont in de gelijknamige regio Ashanti.

Als een provincie van Ghana, behoorde het land van de Ashanti vroeger tot de Goudkust. Het merendeel van de in de achttiende eeuw naar Suriname overgevoerde slaven waren vooral slaven uit het Akan-taalgebied: Ashanti, Fanti, Nzema, Anyi of Baoule. Resten van de Akan-cultuur zijn ook duidelijk herkenbaar in de godsdienst en cultuur van de Afro-Surinamers en marrongroepen. Een cruciale rol bij het overbrengen van de Ashanti en hun cultuur naar Suriname wordt toegeschreven aan Fort Elmina. Dit fort is in 1482 gebouwd aan de vroegere Goudkust wat het huidige Ghana is. Het fungeerde namelijk als belangrijke tussenstop in de slavenhandel.

Vóór de Europese kolonisatie was de 'Ashanti Confederatie' een belangrijke staat in West-Afrika, vooral van 1570 tot 1900. De rijkdom van de Ashanti was gebaseerd op de aanzienlijke goudvoorraden in de regio. Ashanti was een van de weinige Afrikaanse staten die serieuze weerstand kon bieden aan de Europese imperialisten. Niets geeft kleurrijk West-Afrika beter weer dan de beroemde kente-stoffen uit Ghana. De West-Afrikaanse kente is ontstaan in de twaalfde eeuw. Stoffen met kente-patronen zijn ontwikkeld door de Ashanti.

Kente is een combinatie van de zijde, katoen en gevlochten doek. Met de bast en zaden van verschillende bomen uit Ghana maakt men de voor kente-stoffen kenmerkende kleuren rood, groen en geel. Het wereldberoemde kente-weefpatroon is ontwikkeld door het Ashanti-volk uit Ghana. Samen met de kleur zwart, zijn rood, groen en geel nog steeds de traditionele kente-kleuren. Volgens de Ashanti-traditie dragen deze kleuren de volgende betekenis: zwart voor Afrika, rood voor het bloed van de voorouders, groen voor het bos en geel voor goud.

  1. ashanti 14
  2. ghana 7
  3. kente 7
  4. suriname 3
  5. regio 3