1. vorige
  2. volgende

Patrick Gomez wordt de nieuwe secretaris-generaal van de Afrikaanse Caribische en

GEORGETOWN - Patrick Gomez wordt de nieuwe secretaris-generaal van de Afrikaanse Caribische en Pacifische groep (ACP). Dit laat het secretariaat van de ‎ACP in een persbericht weten. De Guyanees Gomez is geselecteerd uit drie kandidaten. De overige twee waren afkomstig van Trinidad en van Jamaica.  

Volgens het secretariaat is Gomez als consensuskandidaat gekozen op 9 december op een ministerieel overleg van ACP-ministers. Onbekend is of de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin op die vergadering  aanwezig was. Suriname had Rabin Parmessar voorgedragen voor de post, maar weigerde hem voor een selectiecommissie te laten verschijnen. Suriname wilde eerst weten wat de selectieprocedures en criteria zijn.

Met deze ontwikkeling verliest Suriname een tweede belangrijke nominatie om leiding te geven in een wereldorganisatie. Het land heeft eerder besloten Albert Ramdin niet voor te dragen als kandidaat secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Ramdin maakte enorme kans gekozen te worden.

Volgens Alhaji Muhammad Mumuni, de huidige secretaris-generaal, zal  zijn opvolger een belangrijke periode tegemoet gaan. De zittingsperiode van de nieuwe secretaris-generaal (2015-2020) valt samen met de vraag hoe verder met de ACP en de relatie met Europese Unie (EU). In 2020 vervalt de huidige samenwerkingsovereenkomst tussen de ACP en de EU, en de nieuwe secretaris generaal zal leiding geven aan het sluiten van een nieuwe samenwerkingsvorm voor na 2020.
 

  1. secretaris 5
  2. generaal 5
  3. acp 5
  4. nieuwe 4
  5. gomez 3