1. vorige
  2. volgende

Simons geeft parlementariër Artist publieke bolwassing

Coalitielid Lesley Artist (Mega Combinatie/NDP) heeft vandaag een behoorlijke publieke bolwassing gekregen van assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Ondanks de krappe meerderheid van 26 zetels die de coalitie heeft, kwam Artist pas om 11.00 uur de vergaderzaal binnenwandelen. De huishoudelijke vergadering die voor 9.00 uur was uitgeschreven, was al verdaagd nadat er eindelijk quorum was.

“Meneer Artist goede dag, u bent rijkelijk laat, u bent vaak laat en komt vaker niet”, kreeg hij te horen. Het lid tekende de presentielijst en liep snel naar zijn stoel. Simons die al behoorlijk geïrriteerd was door het gedrag van de leden, zei ook nog tegen Artist: "Als u weer in het parlement terecht komt, zal u er voor moeten zorgen dat u een ander gedrag vertoont". Simons zei meteen daarna datde gemeenschap via 'live streaming' kan zien wie de presentielijst tekent en aanwezig is in de vergaderzaal. “Ik ga niet meer praten, we hebben een verantwoordelijkheid tegenover de gemeenschap”, zei Simons.

Twee maten
Fractievoorzitter Radjkoemar Randjietsingh van de Nieuw Front oppositie merkte via een punt van orde op dat eigenlijk de vergadering allang verdaagd had moeten worden, omdat er geen quorum was. In het ordereglement staat dat dit moet gebeuren een half uur na de aanvangstijd. “We hebben de afspraak en we hebben vanmorgen al een uur gewacht op quorum om de huishoudelijke vergadering te beginnen”. Randjietsingh die buiten de microfoon werd bekritiseerd door de coalitie, dat hij en zijn fractie ook niet getekend hebben, verloor zijn zelfbeheersing en gilde door de zaal. Simons die hem probeerde te kalmeren, zei herhaaldelijk, “Meneer Randjietsingh , meneer Randjietsingh, ik waarschuw u. U schreeuwt vaker door de zaal en dat ga ik niet langer nemen. Randjietsingh wilde zijn punt maken en aangeven dat de coalitie verantwoordelijk is voor het verlenen van quorum.

Simons greep dit aan om uit te leggen dat deze stelling van Randjietsingh niet een parlementaire maar een politieke is. “Wanneer ik wacht om de vergadering te beginnen dan is dat in ’s lands belang. Ik ga niet wachten op personen die in het gebouw aanwezig zijn en wachten tot anderen hebben getekend. U hebt dan geen recht van praten over quorum, omdat u wel aanwezig bent maar de presentielijst niet tekent. De oppositie heeft er al geruime tijd werk van gemaakt, pas de presentielijst te tekenen wanneer de coalitie het vereiste aantal van 26 stemmen heeft gehaald om een vergadering te beginnen. “U hebt geen recht van praten, omdat u niet op andere wacht maar op uzelf’, zegt Simons.

Pertjajah Luhur-voorzitter en fractieleider, Paul Somohardjo,merkte op dat Simons met twee maten meet. “Toen u en uw fractie gemeend hadden de Pertjajah Luhur uit de coalitie te gooien, heeft u niet langer dan een half uur gewacht maar gelijk gehandeld”, voerde Somohardjo aan. Simons wees hem terug door te herhalen dat zij niet zal wachten op leden die in het gebouw aanwezig zijn en niet tekenen. "Ik ben de voorzitter en in ’s lands belang zou ik kunnen wachten op een lid dat bijvoorbeeld vanuit het ziekenhuis later komt." Na nog enig tumult over de quorum-kwestie kon de begrotingsbehandeling worden voortgezet.

Wilfred Leeuwin
  1. simons 9
  2. quorum 6
  3. randjietsingh 6
  4. coalitie 5
  5. uur 5