1. vorige
  2. volgende

KTPI-leiding voor het eerst in PL-partijcentrum Beekhuizen

Het bestuur van de KTPI onder leiding van Willy Soemita heeft voor de eerste keer in de geschiedenis een bezoek gebracht aan de Pertjajah Luhur (PL) in diens partijcentrum te Beekhuizen. Dat gebeurde afgelopen zaterdag. PL-voorzitter Paul Somohardjo haalde dit zondag aan op een ressortvergadering te Domburg. “We zijn rivalen, we geven onze waardigheid niet op, maar in nood moeten we elkaar kunnen vinden.”

Somohardjo zei onder meer de KTPI-voorzitter Soemita er op gewezen te hebben dat het bestuur reeds is gesplitst. De partij telt twee parlementariërs, van wie eentje, met name de Nickeriaanse volksvertegenwoordiger Rifano Wongsoredjo, verklaard zou hebben dat hij NDP-er is. De tweede, Oesman Wangsabesari, is volgens Somohardjo ook door de NDP gestrikt. De nieuwe LVV-onderminister die uit KTPI-gelederen komt, is ook niet door Soemita voorgedragen, maar is volgens de PL-voorzitter door Wangsabesari naar voren geschoven.

Somohardjo legde zijn gehoor uit dat er minstens 34 parlementszetels nodig zijn om de president te kiezen. Wordt dat aantal tijdens twee stemmingen niet gehaald, dan wordt de gang naar de verenigde volksvergadering (vvv) ingezet, waar ongeveer 915 volksvertegenwoordigers een president zullen kiezen. De PL-topman stelde dat de NDP tijdens de vorige verkiezingen veel rr-leden in Paramaribo, Wanica en Nickerie ‘gratis’ heeft kunnen krijgen dankzij de splitsing tussen de PL en het Nieuw Front (NF). De NF-partijen, de KTPI en de PL hebben nu besloten om tijdens de verkiezingen van 2015 samen te werken om zo de dr- en rr-zetels binnen te halen.

Mocht het uitlopen op een vvv, dan moeten de dr- en rr-leden volgens de PL-topman extra voorzichtig zijn. Hij verwacht dat na de verkiezingen met geld zal worden rondgestrooid om mensen om te kopen. Dat was in 1998 ook al gebeurd. “Om te winnen is één, maar om te behouden, een tweede. Daarom moeten we de komende dagen bij de samenstelling gaan kijken naar betrouwbare, eerlijke en integere personen,” stelde Somohardjo.
  1. somohardjo 5
  2. ktpi 4
  3. soemita 3
  4. voorzitter 3
  5. ndp 3