1. vorige
  2. volgende

Suriname naarstig op zoek naar drinkwater

PARAMARIBO,1 mei – Suriname is naarstig op zoek naar nieuwe drinkwaterbronnen. De behoefte neem toe, maar dat is maar een deel van het verhaal volgens Rudi Schillevoort, adviseur op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Ook het natuurlijke milieu is snel aan het veranderen.

Wat ooit grenzeloos beschikbaar leek, is het steeds minder. “Suriname’s drinkwaterbronnen (voornamelijk gelegen in Para, red.) raken steeds meer beperkt. Door het oprukkende zeewater hebben de bronnen van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij last van verzilting. Die trend in onomkeerbaar”, zei Schillevoort tijdens een persconferentie. “Het is tijd om de grote bron die we hebben op een eenvoudige en goedkope manier te gebruiken als drinkwaterbron”, aldus Schillevoort. En die grote bron vormen de vele rivieren en kreken die Suriname rijk is.

Het is ook waarom een groep Belgische experts is gevraagd een handje te helpen. Suriname zal maar moeten wennen aan het idee van het benutten en nuttigen van oppervlaktewater. De experts hebben eerder al geholpen het tot dan kurkdroge Inheemse dorp Galibi aan stromend water te helpen. Volgens minister Jim Hok van NH hoeft het wiel niet weer worden uitgevonden: “We gaan graag in zee met ervaren mensen.”

  1. suriname 3
  2. schillevoort 3
  3. drinkwaterbronnen 2
  4. natuurlijke 2
  5. grote 2