1. vorige
  2. volgende

Middellijn ontkent juridische betrokkenheid in deal TAS

Stafmedewerker Kenneth Middellijn van het kabinet van president Desi Bouterse zegt dat hij juridisch geen enkele betrokkenheid heeft in de deal tussen de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) en de buitenlandse maatschappij Opertech SL. Hij stelt dat hij slechts in zijn functie als ambtenaar heeft opgetreden als facilitator om gedaan te krijgen dat een telecommunicatie decreet kon worden gewijzigd en in een resolutie kon worden vervat.

“Ik ben eigenlijk de ‘target geworden, maar door mijn naam te noemen en daardoor meteen ook het kabinet van de president, wil Opertech juridische kracht toevoegen aan haar claim van US$ 10 miljoen”, zegt Middellijn aan Starnieuws.
Parlementariër Mahinder Jogi (NF/VHP) heeft dinsdag in het parlement gezegd dat deze overeenkomst riekt naar fraude en corruptie. Opertech SL had voor de levering van telecommunicatie apparatuur voor de TAS een offerte in gediend van iets meer dan US$ 950.000. Uiteindelijk is er een contract getekend tussen beide partijen, TAS en Opertech,voor ruim US$ 14 miljoen. Als Starnieuws Middellijn geconfronteerd met de correspondentie, het contract en andere documenten, zegt hij niets te weten van deze cijfers. “Het contract heb ik niet getekend, ook niet het kabinet van de president, maar het is gedaan door de voormalige directeur Gwendoline Amelo van de TAS en de directie van Opertech.

Middellijn vindt dat Jogi deze kwestie totaal uit zijn verband heeft gehaald. “Ik zal na 1 mei wanneer ik officieel met pensioen ben gegaan, Jogi wel mijn persoonlijk antwoord geven. Voor nu heb ik toestemming gevraagd aan het kabinet om dit te zeggen, zonder de plaats van de minister van Transport Communicatie en Toerisme in te nemen.” Hij trekt het zich bijzonder zwaar aan dat hij als persoon in relatie wordt gebracht met deze deal. “Ik heb alleen als ambtenaar mijn werk gedaan en als mensen daar moeite mee hebben is dat hun probleem.”

TAS tekent contract
De stafambtenaar zou zich hebben ingezet dat een resolutie is getekend waarin toestemming is verkregen om de overeenkomst aan te gaan. In de rechtszaak die Opertech tegen de staat Suriname en de TAS heeft aangespannen bij het Internationaal arbitrage gerechtshof voor kamers van Koophandel en Fabrieken, wordt Middellijn genoemd als vertegenwoordiger van de staat Suriname bij de onderhandelingen. In de claim staat ook dat de stafmedewerker op 13 september 2012 namens het kabinet, per email aan Opertech heeft doorgegeven dat ‘In order to speed up the proces everthing will be executed by presidential decree’. In dezelfde email zou hij Opertech ook nog hebben gevraagd verdere stappen te ondernemen in het begeleiden van de TAS bij het uitvoeren van de deal.

Middellijn zegt dat Opertech met dit soort aanhalingen in de claim probeert de Surinaamse overheid erbij te betrekken. “De advocaten van de staat hebben intussen het bedrijf laten weten dat het kabinet helemaal geen aanspreekpunt is en niet betrokken is bij deze deal. Het contract is getekend met TAS.”. Volgens hem had hij zich gedurende de onderhandelingen ook al teruggetrokken uit het project. Hij benadrukt dat hij geen enkele financiële en juridisch betrokkenheid heeft. “Ook geen ‘fee’ ik heb als ambtenaar mijn werk gedaan. Over het verschil in bedragen, van US$ 950.000 naar US$ 14 miljoen, moet de TAS uitleg geven.” Middellijn blijft erbij dat de TAS het contract heeft gesloten en ook de consultants in de hand heeft genomen. “Ik heb er verder niets mee te maken.”

  1. tas 10
  2. opertech 8
  3. middellijn 7
  4. kabinet 6
  5. contract 6