1. vorige
  2. volgende

Bestrijd ouder worden met schone bloedvaten

De sleutel om gezond ouder te worden, ligt verborgen in uw lichaam.

Sommige mensen behalen de gezegende leeftijd van 80 jaar en hebben het gevoel dat ze ready zijn voor nog eens 80 jaar. En ze zullen het niet toestaan dat ze worden beknot in hun bewegingsvrijheid of dat men ze gaat vertellen dat ze het rustiger aan moeten doen. Dit vindt niet alleen plaats in landen elders in de wereld, maar ook in Suriname. Het lijkt erop alsof deze ouderen, lichamelijk en conditioneel niet onder doen voor personen die nog niet eens op de helft van hun leeftijd zijn. Ja, het kost soms moeite om deze super senioren burgers bij te benen. Ook in ons centrum Locomotorius, hebben we enkele van deze fitte landgenoten op leeftijd, die ons vaak versteld doen staan.
Helaas heeft niet iedereen zoveel geluk om op zo een manier, gezond oud te worden. Anderen worden ook 80 en voelen alle gebreken die hun leeftijd met zich meebrengt. Het aftakelingsproces doet langzaam of soms snel zijn intrede en men vraagt zich dan ook niet voor niets af wat er in hemelsnaam met hen gebeurt.

We willen allemaal tot de eerste groep behoren en de laatste onderzoeken laten zien, hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen. In feite is het een stuk minder moeilijk dan u zelf zou denken, omdat het gaat om een stelsel in ons lichaam, waar we normaal gesproken niet veel aandacht aan besteden: ons bloedvatenstelsel.

Uit een studie, gepubliceerd in the Journal of the American College of Cardiology, blijkt dat hoe schoner uw bloedvaten zijn, hoe groter de kans is dat u 80 of 90 met een redelijk gezond hart en een goed geheugen wordt. Aan de andere kant zal een ongezonde leefstijl met vet eten en roken, ervoor zorgen dat de bloedvaten op den duur zullen dichtslibben met plaquevorming. En in een vergevorderd stadium hoopt zich calcium (kalk) op in de plaque. De bloedvaten gaan dan verkalken en de plaquevorming wordt dan 4 a 6 maal zo stijf als zonder calcium. Dit is niet echt een grote ontdekking. We weten allemaal dat dicht geslibde aderen, hetzelfde met ons lichaam doen, als wat verstopte buizen met onze badkamer doen.

Wat deze studie zo belangrijk maakt, is het feit dat het het dag-nacht verschil laat zien tussen het wel of niet hebben van redelijk schone bloedvaten als het aankomt op een scherp geheugen. Wanneer u de leeftijd van 80 bereikt, neemt het risico van dementie drastisch toe. Bij de helft van alle tachtig jarigen neemt dit risico toe en men ziet dat vanaf deze leeftijd bij velen, het geestelijk vermogen achteruit gaat. Maar als u uw bloedvaten redelijk schoon houdt, kunt u dat risico om tot deze groep te behoren, elimineren. Niet alleen kunt u de kans op het krijgen van deze ziekte verminderen, maar u kunt ook het begin van deze ziekte met twee volle jaren vertragen, als het zich eventueel al aan het ontwikkelen is. Dat zijn twee extra jaren om voor uzelf te zorgen; twee extra jaren van onafhankelijkheid en twee extra jaren om met uw geliefden en dierbaren door te brengen zonder dat u geestelijk achteruit gaat.

Nu is het wel prettig om dit allemaal te weten, maar nog mooier is het als u weet wat u eraan kunt doen. Vooral als u al op een zekere leeftijd bent en u uw bloedvaten door roken en vette zooi al aardig belast heeft. Het is echter nog niet te laat om in actie te komen.
HDL cholesterol, het ‘goede’ cholesterol in ons lichaam, is te vergelijken met een schoonmaakmiddel dat een buis van binnen schoonmaakt. Het gaat als een ontstopper te werk, op jacht naar de resten van junkfood in uw bloedvaten.

Het advies is: verhoog uw Omega-3 inname en geef daarmee gelijk een boost aan uw HDL-gehalte, waardoor u de noodzakelijke schoonmaak aan uw bloedvaten geeft. En als u deze grote schoonmaak compleet wil maken, gebruik dan ook een andere Omega, namelijk Omega-7. Omega-3 behoort net als Omega-7, tot de meervoudig onverzadigde vetzuren. Het zijn zogenaamde essentiële vetzuren, wat betekent dat ons lichaam ze nodig heeft, maar ze niet zelf kan aanmaken en dus uit de voeding moet halen, net zoals vitamines. Omega-3 wordt aangetroffen in onder meer groene bladrijke groenten zoals spinazie, postelein en peulvruchten, noten, sojabonen, tonijn, makreel, zalm, paling. Met alleen Omega vetzuren zult u er niet komen. Er zijn nog tal van andere factoren die een belangrijke rol spelen bij het gezond ouder worden. Bijvoorbeeld uw levensvisie; de manier hoe u in het leven staat. Zeker niet te onderschatten. Kijkt u positief tegen het leven aan of niet? Of een ander belangrijk aspect wat we zeker niet uit het oog moeten verliezen…leidt u een zittend bestaan of zet u uw hart en longen graag aan het werk? Doet u aan (kracht)training of niet? Laat de conditie van uw bloedvaten in ieder geval niet aan het toeval over.

LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: fitprogram4you@yahoo.com
John Kiesel en Ricardo Bhola

  1. bloedvaten 9
  2. leeftijd 7
  3. omega 7
  4. lichaam 5
  5. gaat 5