1. vorige
  2. volgende

Su-Aid vestigt record aan inkomsten voor Leger des Heils

Het gaat heel goed met de Su-Aid ‘Gi Wan Anu’ campagne. Personen en bedrijven zijn bijzonder gul in het geven en duwen zij hard de campagne steeds dichter op het doel af: het ophalen van SRD 250.000 ten bate van het Leger des Heils. Er is tot nog toe meer dan SRD 150.000 opgehaald. Vilece Thomas, regionaal commandant van het Leger des Heils in Suriname is enthousiast en twijfelt niet aan het succes. “I believe they will make it. It will be a record for us.”

Su-Aid is een initiatief van Sidney Grunberg, Asgar Koster en Giwani Zeggen. “Het gaat niet alleen om de kerstpottenactie”, benadrukt Grunberg. “Het Leger doet veel meer. Het heeft een kindertehuis, een tehuis voor senioren en opleidingen. De organisatie is overal in het land bezig en geeft elke dag te eten aan mensen die het moeilijk hebben. Er is extra geld nodig en was het dus niet moeilijk om hiervoor te kiezen.” Op de zesde dag is de eerste minister een donatie komen doen. Edward Belfort, minister van Justitie & Politie heeft SRD 1000 uit eigen zak in de pot gedaan. De minister van Financiën had eerder al een toezegging gedaan.

Hulpbehoevenden hebben zich maandag geregistreerd voor een kerstpakket. “We hebben 1100 personen geregistreerd”, deelt Lucia Wens van het Leger des Heils mee. “En dat is alleen in Paramaribo.” Wens is blij met de extra hulp van Su-Aid. “We kunnen dit jaar veel meer mensen helpen. Dat zou niet mogelijk zijn als we er alleen voor hadden gestaan.” Grassalco, Parbo Bier en UCC hebben tot nu toe de grootste bijdragen geleverd. Zij doneerden samen SRD 150.000. “Maar het gaat niet om het bedrag dat je tot een geweldige donateur maakt”, merkt Chantal Cadogen, die elke dag de ‘live’ presentatie doet voor de STVS, op. “Sommige mensen brengen hun spaargeld. En achter heel veel donaties is er een bijzonder verhaal. Velen zijn bescheiden en willen niet eens op de foto. Het gaat er bij hen echt alleen maar om het geven.”

Handen ineen slaan
Thomas geeft aan dat de landelijke kerstpottenactie en gedoneerde goederen normaal een bedrag tussen de SRD 100.000 en SRD 150.000 oplevert. “Maar met Su-Aid zijn we dat allang voorbij. We kunnen veel meer doen dit jaar”, zegt hij blij. “It is not only about the belly but also about the mind”, benadrukt hij. “Het gaat om de kinderen, hun scholing, de inrichting van de tehuizen, het opvangen van hulpbehoefenden. Niet alleen op kerst maar het hele jaar door. Dat is de missie.”

Behalve geld worden er ook heel wat spullen geleverd om te veilen. De spullen variëren van een cake tot een ‘smartphone’. Zelfs Steven van Fredirikslust is voor het goede doel geveild geworden. Hij ging liefst twee keer ‘over de toonbank’, deelt Grunberg lachend mee. Voor Giwani Zeggen is de campagne een bevestiging “dat Surinamers de handen ineen kunnen slaan als het nodig is.” De initiatiefnemers delen mee dat Su-Aid niet een eenmalig evenement is. “We willen het continueren, het is de bedoeling dat Su-Aid weer ingezet wordt voor kerst in 2015”, zegt Grunberg. “We weten alleen niet of dat voor het Leger des Heils zal zijn. Het mooie ervan is dat Su-Aid anytime opgestart kan worden. Aan al dat soort dingen hebben we al gedacht.”

René Gompers
  1. aid 7
  2. srd 6
  3. gaat 5
  4. leger 5
  5. heils 4