1. vorige
  2. volgende

Majoor buiten functie gesteld vanwege vermeend onfatsoenlijk gedrag tegen first lady

President Desi Bouterse en first lady Ingrid Bouterse-Waldring‘Het onderzoek duurt voort en in het belang van het onderzoek is de politieman buiten functie gesteld’, stelt korpschef Humphrey Tjin Liep Shie vooraf. De grondslag voor de buitenfunctiestelling zou het onfatsoenlijk gedrag tegen de first lady zijn geweest.

Een surveillance eenheid van Paramaribo was afgelopen maandag 15 december bezig met een roadblock in de directe omgeving van het Flamboyant Park. De gemengde eenheid stond op het punt van vertrek en de majoor van politie M. stond nog op straat. Om de eenheid de gelegenheid te bieden om te kunnen wegrijden, gaf de majoor een gedeelte van het verkeer een aanwijzing tot stoppen. Echter kwamen juist op dat moment een voertuig met de first lady, gevolgd door de beveiliging, aangereden. Ook die werden tot stoppen aangemaand.

Een van de veiligheidsmannen van de first lady stapte uit en vroeg de majoor of hij niet gemerkt had dat het de wagen van de first lady betrof. De majoor hield de guard voor dat vanwege de donkergetinte ruiten hij zulks niet door had. Toen stapte de presidentsvrouw zelf uit om de majoor ervan te overtuigen dat zij persoonlijk in de wagen zat. Zij vroeg naar de naam van de betreffende politieman. Ook aan haar gaf de majoor dezelfde uitleg. Hierna vertrok de stoet zonder enige verdere incidenten. Kort na dit incident belde het hoofd van Regio Paramaribo met de desbetreffende majoor van politie M. dat hij zich moest gaan verontschuldigen. M. weigerde in eerste instantie, omdat hij van mening was dat hij zich correct tegenover de first lady en haar gevolg had opgesteld.

Later bedacht M. zich en besloot toch naar Flamboyant Park te gaan, alwaar de first lady op dat moment aanwezig was. M. ging ernaar toe met de bedoeling zijn verontschuldigingen aan te bieden, niet wetende dat zaken uit de hand zouden lopen. Hij raakte daar verwikkeld in een woordenwisseling met een van de veiligheidsmannen van de first lady. Er wordt nu gezegd dat de politieman zich onbeschoft heeft opgesteld. Woensdagavond heeft korpschef Humprey Tjin Liep Shie de politieman in kwestie buiten functie gesteld.
De politieman heeft de wagen waarin de first lady zat tot stoppen aangemaand, maar heeft hiermede geen strafbaar feit gepleegd. Politie bondsvoorzitter Robby Ramjiawan om een reactie gevraagd, geeft aan dat hij het verdere onderzoek even afwacht. ‘De korpschef heeft de ruimte om de ambtenaar alvast buiten functie te stellen. Elke politieman is op de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor elke handeling die hij pleegt. Ze moeten beseffen wat goed en minder goed is. Dit alles hebben zij op de opleiding geleerd’, stelt Ramjiawan.

  1. first 9
  2. lady 9
  3. majoor 7
  4. politieman 6
  5. onderzoek 3