1. vorige
  2. volgende

Om het vuurwapengeweld in te dammen verscherpt de politie haar controle op routes

PARAMARIBO - Om het vuurwapengeweld in te dammen verscherpt de politie haar controle op routes die leiden naar de grens met Frans-Guyana. Dit zegt korpschef Tjin Liep Sjie dinsdagavond in gesprek met de Ware Tijd. Hij zegt verder dat jachtgeweren, five-shooters en enkel-shots vaak illegaal hun weg naar Suriname vinden. 

Deze wapens worden veelal gebruikt bij het toepassen van geweld bij berovingen, hetgeen ook in 2014 blijft toenemen. Vorig jaar was de toename al vijftien procent. Over 2014 wordt er opnieuw een toename tussen vijf en tien procent verwacht, zegt de korpschef. Dat is reden tot heel veel zorg, want een vuurwapen is een dodelijk wapen.

"We zijn ook in dialoog met de Franse overheid", vervolgt Tjin Lip Sjie. De directeur generaal van de Franse Nationale politie (Gendarmerie) komt in januari naar Suriname "zodat er besproken kan worden hoe beter af te stemmen met de Franse autoriteiten." Het moet ervoor zorgen dat wapens uit het oosterbuurland hun weg niet langer zo makkelijk naar Suriname kunnen vinden.

De korpschef was dinsdag samen met een honderdtal politiefunctionarissen en Chinese ondernemers te gast bij de Chinese ambassade. Daarbij zijn onder andere kantoorbenodigdheden en motorfietsen aan het politiekorps geschonken ter verscherping van de veiligheid voor Chinese ondernemers. Deze groep is vaker doelwit van overvallen waarbij vuurwapengeweld wordt toegepast.
  1. zegt 3
  2. korpschef 3
  3. suriname 3
  4. franse 3
  5. chinese 3